Znanost
3999 prikaza

"Nakon nesreće padali smo s visine od 50.000 metara"

Lansiranje rakete Soyuz sa astronautima Nickom Hagueom i Aleksej Ovčininom
1/9
Handout/REUTERS/PIXSELL
Astronaut opisuje dramatično spuštanje i situaciju u letjelici

Ostati miran, bila je to jedina misao u glavi astronauta Nicka Haguea koji je uz ruskog kolegu Alekseja Ovčinina preživio dramatično prisilno slijetanje u Kazahstanu nakon što je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura. Pripreme i polijetanje rakete Soyuz MS-10 ruske agencije Roscosmos prošli su prema planu, no oko tri minute nakon lansiranja, netom nakon odvajanja prvog stupnja rakete, došlo je do kvara na motorima drugog stupnja rakete.

Kapsula se odvojila od oštećene rakete ubrzo nakon polijetanja i uz svjetla i alarme počela se oštro i brzo spuštati prema zemlji. 

Lansiranje rakete Soyuz sa astronautima Nickom Hagueom i Aleksej Ovčininom | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Hague opisuje kako su on i njegov zapovjednik Ovčinin 'letjeli' s jedne u drugu stranu i nakon toga su čvrsto udarili u svoja sjedala tijekom te velike drame koje se odvijala 50 kilometara iznad Kazahstana prije tjedan dana. Bilo je to prvo lansiranje koje je pošlo krivo u proteklih 35 godina te treće u povijesti. Kao i svaki put do tada, sigurnosni sistem u raketi održao je posadu na životu, piše The Business Insider. 

Hague je prvi američki astronaut koji je preživio ovakvo iskustvo, komunicirao je na ruskom tijekom tog polusatnog velikog životnog iskušenja. 

"Svi moji instinkti i refleksi tada u kapsuli govorili su mi da govorim ruski. Znali smo da ako želimo uspjeti, trebamo ostati mirni i trebamo izvršiti procedure koje nas očekuju, glatko i učinkovito koliko god smo mogli", rekao je Hague.

Astronauti su bili u bestežinskom stanju nekoliko minuta nakon što se njihova Soyuz kapsula odvojila od rakete. Njemu je ovo bilo prvo lansiranje pa je vidio neravno površinu Zemlje i crnilo Svemira. Između prekida i slijetanja, Hague je pogledao kroz prozor kako bi se uvjerio da sistemi kapsule funkcioniraju kako bi trebali i da provjeri njihovo slijetanje. Pripremili su se za snažnu silu, sedam puta veću od gravitacije, i neobično oštri put prema dolje te šok otvaranja padobrana. Sletjeli su na ravno zemlju Kazahstana

Pogledajte galeriju na nastavku. 

1/9

"Možete zamisliti tu scenu, mi smo nekako visili sa remena i pogledali smo jedan drugog sa smiješkom. Rukovali smo se i počeli se šaliti kako nam je kratak let bio", prisjeća se. 

Nasreću nitko nije ozlijeđen. 

Scena iz filma Gravity Umalo izginuli Znanost Pet drama u svemiru kad su astronauti jedva preživjeli

43-godišnji Hague kaže da se nikada nije našao u sličnoj situaciji, iako je bio u nekoliko opasnih situacija tijekom svoje karijere u Air Force.

Lansiranje rakete Soyuz sa astronautima Nickom Hagueom i Aleksej Ovčininom | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

"Svaki put kada se lansirate u svemir i krećete se brzinom od 1800 metara u sekundi stvari su jako dinamične i sve se događa jako brzo", rekao je. 

Zahvalan je što je sigurnosni sustav funkcionirao iako nije bio aktivan desetljećima. Emocije su ga preuzele kada je vidio suprugu, dvojicu sinova i roditelje na mjestu lansiranja. Njegovog najmlađeg sina zanimalo je kada će se ponovno odvažiti za let u Svemir. On pak kaže da ne zna kada će se to opet dogoditi, ali je spreman kad god ga pozovu.

Istraga o ovoj nesreći nastavlja se pa su tako i privremeno zaustavljene sve misije i lansiranja. Međunarodna svemirska postaja, na koju su astronauti trebali otputovati s vrijednim zalihama i opremomtrenutačno funkcionira samo sa tri člana posade. 

"Što možete učiniti? Nekada vas se zapravo ne pita. Jednostavno odlučite slaviti male darove života, one svakodnevne koje imate, kao što je dolazak s djecom u školu", zaključuje Hague.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.