Znanost
4439 prikaza

Put na Mars bit će koban - mogao bi ubiti astronaute

Astronaut
Pixabay
Astronaute je tako teško, uz trenutačnu zaštitnu tehnologiju, zaštiti od učinka velikog zračenja

Odlazak u svemir nije obično putovanje, a iako može djelovati poput turističkog razgledavanja, za ovo je putovanje potreba dugotrajna priprema, i jako, jako puno hrabrosti. Nizu znanstvenih otkrića o opasnostima koje čekaju pa čak i dobro pripremljene astronaute, zasada jedine dovoljno hrabre (i spremne) putnike na Mars, možemo dodati i posljednje istraživanje koje je pokazalo kako let na dugačkim udaljenostima u svemiru može oštetiti probavni sustav astronauta i uništiti njihova crijeva.

Prijašnja istraživanja su pokazala kako takvo daleko putovanje može ozbiljno naškoditi mozgu i dovesti do preranog starenja. Istraživanja su provedena na miševima koji su bili izloženi istoj radijaciji kojoj bi bili izloženi i ljudi na tako dalekim putovanjima. Radijacija može oštetiti gastroenterološko tkivo i tako dovesti do njegovih dugoročnih izmjena, pa čak i opasnosti od razvoja tumora u želucu i debelom crijevu, piše The Independent. 

"Teški ioni poput željeza i silicija mogu naštetiti s obzirom na njihovu povećanu masu, ako ih uspoređujemo sa npr. rendgenskim zrakama i gama zrakama koje prevladavaju na zemlji", rekao je Kamal Datta, viši znanstvenik sa Sveučilišta Georgetown i NASA-e. 

Astronaute je tako teško, uz trenutačnu zaštitnu tehnologiju, zaštiti od učinka velikog zračenja, objašnjava Datta, i napominje kako zasada nije napravljen lijek koji bi te nuspojave mogao olakšati. 

Astronautkinja promatra zemlju iz ISS-a JEDNOSTAVNO Znanost NASA ima samo 3 uvjeta da biste postali astronaut

"Iako kratka putovanja, poput onih na Mjesec, neće astronaute izložiti ovakvoj vrsti štete, puno veća zabrinutost javlja se zbog dugotrajnih ozljeda koje mogu nastati zbog dugačkih putovanja poput onih na Mars", naglašava. 

Probavni sustava stalno se obnavlja a njegove stanice stalno se mijenjaju. U gornjem sloju nove stanice zamjenjuju stare svakih tri do pet dana. 

"Bilo kakav otklon u ovom posebnom mehanizmu može uzrokovati njegov neispravan rad i poremećaj u fiziološkim procesima kao što je apsorpcija hranjivih tvari te pokrenuti patološke procese kao što je razvoj tumora", rekao je Albert Fornace Jr., direktor specijalističkog centra za istraživanja u NASA-i. 

Astronaut u svemiru | Author: Thinkstock Thinkstock

Iako su doze koje su primijenjene na miševima bile jako malene, znanstvenicima su dovoljne kako bi pokrenuli istraživanja i na drugim organima te tako dobili i konačni odgovor na pitanje - koliko štete boravak u tom dalekom i beskrajnom svemiru uzrokuje ljudskom tijelu. 

"Dokumentirali smo utjecaj radijacije na nekim vitalnim organima, no vjerujemo da se ista stanja mogu dogoditi i u drugima. Važno je unaprijed razumjeti ove učinke kako bi mogli učiniti sve što je u našoj moći u zaštiti naših budućih svemirskih putnika", poručuje Datta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:19 16.Listopad 2018.

    a morat ce biti zaštićeni bolje,,

  • ajeto 18:25 15.Listopad 2018.

    Rizik je to veliki. O tome noćima razmišljam, i čini mi se da sam na pragu rješenja, ovo, mislim, rizik od zračenja. Dobro bi bilo kapsulu /svemirski brod omotati aluminijskom folijom.