Znanost
50360 prikaza

Napad morskih ušiju: Gore od piranja

Sam Kanizay - posljedice napada morskih ušiju
Screenshoot/Facebook
Stajao je u morskom plićaku i samo je vidio da su mu noge krvave

Šesnaestogodišnji Sam Kanizay izišao je iz mora nedaleko od Melbournea i šokirao se kad je vidio da su mu noge krvave. Nije osjetio bol, već samo blago peckanje dok je boravio u moru.

Njegovi roditelji nisu znali što se dogodilo pa su pokušavali zaustaviti krvarenje, ali je otac Jarrod ostao potpuno iznenađen zato što krvarenje nije prestajalo. Odvezli su ga u bolnicu gdje je krvarenje zaustavljeno, ali nitko nije znao što mu se dogodilo.

Jarrod je odlučio da će sam istraživati i otišao je na plažu gdje mu je sin i ozlijeđen. Tamo je pronašao neobična stvorenja i kasnije ih poslao na analizu.

"Sad čekamo što će stručnjaci reći. Želimo znati što su ta stvorenja i zašto se to dogodilo", rekao je Jarrod za BBC.

Australski mediji pišu da je riječ o morskim ušima, malim stvorenjima koja se većinom hrane mrtvom ribom i školjkašima, ali će povremeno zagristi i ljudsko meso. Većinom narastu do jednog centimetra, a budući da postoji stotine različitih vrsta morskih uši moguće ih je razlikovati samo preko mikroskopa.

Ponekad ih zovu i čistačima morskog dna zato što jedu mrtvu ribu koja padne na dno, a posebno vole jesti u plićacima. Međutim, određene vrste pronađene su i na dubinama od 4.500 metara. 

Zanimljivo je da su potpuno neotrovne i jako je neobično to što se dogodilo Samu.

"Obično biste osjetili ugriz i udaljili se, ali jako je neobično da su nekoga toliko izgrizle. Možda mogu predstavljati neku opasnost hemofiličarima, ali većini ljudi predstavljaju tek manju neugodu", rekla je Genefor Walker-Smith za australski The Age

Ona objašnjava da žive i u toplim i u hladnim vodama te da se češće hrane pred večer da izbjegnu ribe koje ih mogu pojesti. Uvjerena je Walker-Smithova da je Sam jednostavno imao lošu sreću zato što je stajao u plićaku:

"Navikle su jesti riblje lešine i da se kretao vjerojatno se ne bi mogle uhvatiti za njega. Stvarno, vjerujem da je bio na krivom mjestu u krivo vrijeme".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.