Znanost
1302 prikaza

Napokon znamo koliko žvakaća guma ostaje u tijelu ako je progutamo

Žena koja stavlja žvakaću gumu u usta
Thinkstock
Kao klince plašili su nas s pričama da žvakaća guma ostaje u crijevima zauvijek ili barem 7 godina, no znanstvenici su sada otkrili da je to velik mit

To je klasična priča zastrašivanja za djecu - prugutaš li žvakaću gumu, ona ostaje u tijelu zauvijek. I ne samo to, ona može izazvati zapetljaj crijeva. No, moderna istraživanja pokazuju da je to još jedan u nizu mitova kojima se roditelji služe te nema nikakvu znanstvenu potvrdu. 

Prema stručnjacima iz američkog Društva kemičara, žvakaća guma nije ništa štetnija za naš probavni sustav od bilo koje hrane koja prolazi kroz njega. Istina je da treba koji dan više kako bi se razgradila, u crijevima se raspada poput svih drugih namirnica i istim kemijskim procesima, piše Daily Mail. 

Pogledajte kako to izgleda u animiranom videu:

 

Čim pojedemo nešto, probava se odvija u tri faze - mehaničku koja je poznata kao žvakanje, druga faza uključuje probavne enzime koji su biološki katalizatori za razgradnju, a u posljednjoj hrana prelazi u crijeva gdje krvne žile upijaju nutrijente, dok se ostatak "pakira" za izlazak iz tijela. Žvakaće se gume sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gume koje se koriste, bilo da su prirodne ili sintetske, su velike molekule polimera koje uspješno razgrađuje želučana kiselina i drugi enzimi koji sudjeluju u probavi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.