Znanost
4611 prikaza

NASA ima samo 3 uvjeta da biste postali astronaut

Astronautkinja promatra zemlju iz ISS-a
Pixabay
Razbijamo mitove o tome koji uvjeti moraju biti ispunjeni da postanete NASA-in astronaut

Postoji mnogo "mitova" o tome koje kvalifikacije morate imati da bi postali astronaut u NASA-i. Iako inteligencija, snalažljivost i odličan vid nisu naodmet ipak neki su zahtjevi s vremenom "prenapuhani".

Riječ "astronaut" dolazi iz starogrčkog, od riječi ἄστρον (astron) ili zvijezda, te ναύτης (nautes) ili mornar, pa ako i vi želite ploviti među zvijezdama pogledajte što vam je za to potrebno.

Mit kaže kako su svi astronauti ujedno i piloti, dok je istina da je iskustvo u pilotiranju veliki plus pri prijavi, nikako nije uvjet koji mora biti ispunjen.

Vlada mišljenje i da astronauti moraju imati i savršen vid, no istina je da to mogu postići i laserskom korektivnom operacijom. Jedini uvjet je da je prošla godina dana od operacije do prijave posla.

Mit je također da su baš svi astronauti kao Sheldon Cooper iz serije "Teorija velikog praska" te imaju pregršt doktorata. Da bi dobili posao u NASA-i potrebno je imati preddiplomski (bachelor) iz neke od STEM znanosti. Svaki dodatni "akademski stupanj" gleda se kao bonus, no i godine rada i iskustva mogu zamijeniti master ili doktorat.

Površina asteroida, ilustracija 9/50 top ideja Znanost Asteroidi će nam uskoro služiti kao benzinske crpke

Prije prijave svakako se pobrinite da imate i 3 godine radnog iskustva, kao i da ste dobre fizičke spreme (u skladu sa svojim godinama).

Potpuna je dezinformacija također da astronauti moraju biti vojnici, a ne morate biti niti neke posebne dobi. Prosječni astronaut ima 34 godine, no prijavljuju se profesionalci od 26. godine nadalje.

Ukoliko zaista želite postati astronaut, razmislite o sljedećem.

Nemate problema s time da životni prostor dijelite s mnogo cimera i cimerica, da ponekada loše jedete, da se svako toliko pokvari wc i da lebdite u bestežinskom stanju. Sviđa vam se ideja neprestanog popravljanja, uzgoja cvijeća u svemiru, znanstvenih pokusa i neprekidnog piljenja u Zemlju.

Idealno bi naravno bilo da, osim što ste avanturist, zaista volite znanost i tehnologiju, te nadasve svemir. Odlično bi bilo, zafrkavaju se ponekada u NASA-i, i da se ne bojite visina i izvanzemaljaca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:49 09.Svibanj 2018.

    treba ići u houston