Znanost
15291 prikaza

NASA ima tajni protokol za udar asteroida u Zemlju

Udar asteroida
Thinkstock
NASA ima plan od pet koraka za slučaj zastrašujućeg otkrića asteroida koji putuje prema Zemlji

Da se očekuje kako će gigantski asteroid udariti Zemlju, agencije NASA i Fema bi bile odgovorne za obavještavanje svijeta o tome. S kredom "spremni na sve" te su agencije provele već brojne simulacije i testiranja scenarija "Sudnjeg dana" kako bi se uvjerili da, ako do tog dana dođe, budemo koliko je moguće spremni.

To se prije svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida.

- Nije stvar o tome "hoćemo li", nego kada suočiti s tom situacijom - kaže Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Ovo je plan protokola NASA-e u slučaju asteroida koji kreće prema nama u 5 koraka:

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida odlazi grupi ne više od 12 znanstvenika s riječima "Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak".

2. Na sastanku bi bilo dogovoreno hitno praćenje asteroida, a ti bi znanstvenici odmah počeli pratiti njegovu putanju. 

3. Znanstvenici bi odredili veličinu objekta i prema brzini kretanja, procijenili vrijeme udara u naš planet. 

4. NASA bi potvrdila s FEMA-om je li udar neizbježan u zadanim parametrima. 

5. NASA i FEMA bi sazvale hitnu konferenciju za medije gdje bi dali javni izvještaj o nadolazećem asteroidu. U tome trenutku, agencije bi istaknule i svoje planove za "zaštitu Zemlje".

Iako su pripremljeni, znanstvenici ističu kako je mogućnost ostvarenja scenarija Sudnjeg dana mala. Prema NASA-i, asteroid širok oko 1,6 kilometara otprilike udara Zemlju jednom na svakih milijun godina. 

U projekcijama spašavanja, zaštita čovječanstva je prioritet, a asteroid bi se vjerojatno gađao laserima, postoji mogućnost i zabijanja svemirske letjelice u asteroid te detoniranja asteroida bombom (bilo nukleranom ili klasičnom) da bi se on skrenuo s putanje ili pak razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nije-bitno55 16:41 08.Listopad 2017.

    pa toje bas njhov plan da crkne stoka sa sitnim zubima zasto su onda kopali one silne silose u americi 5 kolometara ispod zemlje ja ipak mislim dasu oni sebi vec nasli planetu gdje ce da zive

  • stjepko17 13:55 26.Svibanj 2017.

    Protokol je davno napisan, skloniti sve bogatune i vojni i politicki vrh u sklonista ( ukljucujuci kucne ljubimce ), javnost obavijestiti 5 do podne da se izbjegne panika i guzva koju bi izazvalil stoka sitnog zuba.