Znanost
5839 prikaza

Prljave tajne NASA-e: Krali su i kamenje s Mjeseca

Buzz Aldrin na Mjesecu
NASA
NASA je kroz svoju povijest često bila na meti kritika, a neke stvari koje su im se dogodile naprosto su nevjerojatne

Teoretičari zavjera često spekuliraju o brojnim tajnama NASA-e u njenih 60 godina povijesti, a optužili su agenciju za razne stvari - od lažiranja slijetanja na Mjesec do pokrivanja dokaza postojanja izvanzemaljskog života. NASA ima tim stručnjaka i ogromnu PR agenciju koja sustavno opovrgava to kao mitove, no kroz godine su neke "prljave tajne" ipak izašle na površinu.

1. Slučajno su presnimili originalne snimke slijetanja Apolla 11

Arhiva NASA-inih fotografija | Author: NASA NASA

Sve od dana prikazivanja slijetanja na Mjesec uživo na TV-u, NASA je bila optuživana za lažiranje cijelog događaja uz niz argumenata - na snimci se ne vide zvijezde, zastava se vijori, otkuda na Mjesecu stijena sa slovom C, kako su na Mjesecu sjene različitih duljina i brojna druga pitanja su se nametala.

Kada je agencija 2006. priznala da ne mogu pronaći originalne snimke tog slijetanja iz 1969., sumnje u to da je sve bila jedna velika muljaža opet su se pojačale. NASA ipak ne odstupa od svoje priče, a kasnije su objavili da su pronašli neke izgubljene video zapise, no da su ljudskom greškom i zbog rezanja budžeta presnimavali iste

2. Tajno su novačili nacističke znanstvenike nakon Drugog svjetskog rata

Arhiva NASA-inih fotografija | Author: NASA NASA

Svaki bolji poznavatelj povijesti zna da je međunarodno ponašanje nakon Drugog svjetskog rata bilo, blago rečeno, mutno. Usred cijelog kaosa, CIA je u svojoj "Operaciji spajalica" regrutirala najbolje nacističke umove. Cilj je bio domoći se znanstvenika iz poražene nacističke Njemačke.To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odjela kemijskog oružja. Pretpostavka je bila - ako ih ne uzmemo mi, uzet će ih Rusi.

Skoro 1600 darovitih i uspješnih nacističkih znanstvenika, liječnika i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živjeli. Neki od znanstvenika koji su na taj način regrutirani su raketni inženjeri SS-ovac Wernher von Braun ( tvorac slavnog nacističkog dalekometnog projektila V1 i V-2) te Arthur Rudolph, direktor koncentracijskog logora, gdje je 20.000 židovskih i poljskih radnika umrlo od premlaćivanja, gladi i vješanja. Obojica su dobila američko državljanstvo.
Pod vodstvom Wernhera von Brauna izgrađeno je u SAD-u nekoliko novih tipova raketa nosača za svemirske letove, a upravo on je glavni konstruktor Saturna V, rakete korištene u misijama Apollo za odlazak na Mjesec s ljudskom posadom. U Ameriku je stigao liječnik i istaknuti medicinski istraživač Hubertus Strughold. Na Nürnberškom sudu izvukao se bez kazne svjedočeći protiv svojih kolega, a već 1947. godine prebačen je u SAD gdje je nakon nekoliko godina dobio i američko državljanstvo. Za vrijeme rata bio nadležan za obuku liječnika koji su izvodili eksperimente nad Židovima u koncentracijskom logoru Dachau. U SAD-u je bio na visokopozicioniran i u američkom ratnom zrakoplovstvu i u NASA-i, izgradio je sjajnu znanstvenu karijeru, a poznat je kao 'otac svemirske medicine'.

3. Pripravnik u NASA-i je ukrao kamenje s Mjeseca i meteorit te se seksao na njima

NASA-ina arhiva fotografija | Author: NASA NASA

Pripravnik koji je u NASA-i odrađivao praksu pod imenom Thad Roberts bio je samo još jedan dečko koji je želio zadiviti djevojku. Poveo ju je u noćni obilazak koji se zapravo svodi na provalu u Svemirski centar Johnson, odakle su izašli s više od pola kilograma teškog kamenja - uključujući i onog s Mjeseca te meteorite. Njihova se vrijednost procjenjuje na 21 milijun dolara, a sve što su oni željeli bilo je rasuti ih po krevetu i doživjeti "svemirski seks" među njima. Uhvaćeni su, a Roberts je osuđen na osam godina zatvora zbog "kontaminacije" kamenja.

4. Njihovi astronauti piju vlastiti urin

Ovo nije stvar s kojom se javno hvale, no činjenica je kako su znanstvenici razvili način kondenziranja posadinog daha, znoja, prljave vode iz iz tuša pa i mokraće - pretvarajući sve u tekuću vodu. Sustav  koji su osmislili Rusi reciklira oko 6000 litara vode svake godine. Dok ruski kozmonauti navodno odbijaju to piti, američki se ne bune.

Osim toga, astronaute se mora trenirati na obavljanje velike nužde u prostoru bez gravitacije, što je poprilično komplicirana stvar.

Pogledajte video:

5. Uče astronaute da jedni druge "smiruju" vezivanjem

Nervoza prilikom leta, udaljenost od kuće, klaustrofobija i dosada nose svoje, pa nije ni čudno da netko od astronauta povremeno "podivlja". To je ružna strana njihovog posla o kojoj se baš i ne govori, kao ni o činjenici da je protokol u takvim situacijama naprosto savladati uznemirenog te ga ljepljivom vrpcom zalijepiti za stolac sve dok se ne smiri. 

NASA-ina arhiva fotografija | Author: NASA NASA

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zvizgo 13:32 28.Veljača 2017.

  Kakva država takva i svemirska agencija.Otimali su oni sve ,zemlju indijancima,naftu Iraku,Libiji,...,prekrajali države,pravili nove,smjenjivali i postavljali nove režima,pljačkali i od pljačke živjeli kao Rimsko carstvo.Kad je plijena nestalo,rivali ojačali ,unutrašnji sukobi se intenzivirali,Carstvo je propalo baš kao što će i Američko.

 • MAK 12:29 27.Veljača 2017.

  Autorica je u ovom tekstu napravila više svinjarija nego svi Nasini zaposlenici otako se zove Nasa (od 1958. godine). Predstavlja teoriju urote kao kontroverzu ravnopravanu stvarnim događajima, umjesto da je ismije. To prije što spominje perverziju s mjesečevim kamenjem. Operecija ... prikaži još! Spajalica (Paperclip) je prelazak stotinjak inženjera iz Peenemündea Amerikancima, ali su ih i Rusi zarobili, kao i tvornicu raketa. Svi pijemo svoj urin: voda se reciklira. Dostava litre vode stoji 20.000$. Itd...

 • nelson 10:46 27.Veljača 2017.

  svašta ima u nasi