Znanost
8213 prikaza

Našli lijek za najsmrtonosniju bolest današnjice?

Epidemija zaraznih bolesti
Getty images
Od ove je bolesti u posljednjih godinu dana samo u Kongu smrtno stradalo više od 1800 ljudi

Ebola bi uskoro mogla postati izlječiva bolest, pošto je ispitivanje dvaju lijekova pokazalo znatno poboljšanje kada je posrijedi stopa preživljavanja, izvijestili su znanstvenici.  

Naime, na pacijentima u Kongu, gdje je izbila velika epidemija ovog virusa, testirana su četiri lijeka.

WHO je izvijestio da istraživanje pokazuje da su dva medikamenta znatno učinkovitija od preostalih u liječenju ove bolesti. U istome izvješću stoji da više od 90 posto zaraženih uspijeva preživjeti ako se u ranoj fazi bolesti liječi najučinkovitijima od četiriju ispitanih lijekova. Dogovoreno je da će se lijekovi odsad koristiti u liječenju svih pacijenata koji boluju od ove bolesti u DR Kongu. 

Krpelj Nove epidemije Znanost Gori od kuge i ebole, a jure prema Hrvatskoj

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je sufinancirao ispitivanje, objavio je da je riječ o "iznimno dobroj vijesti" kada je posrijedi borba protiv ebole. 

U ispitivanju su korišteni lijekovi ZMapp, remdesivir, mAb114 i REGN-EB3, a pokazalo se da su REGN-EB3 i mAb114 učinkovitiji u liječenju ebole od preostala dva.

Djeluju na način da napadnu virus ebole antitijelima, poništavajući na taj način njegov utjecaj na stanice. Riječ je o "prvim lijekovima koji su u znanstveno utemeljenoj studiji jasno pokazali znatno smanjenje smrtnosti" među pacijentima zaraženim ebolom, rekao je dr. Anthony Fauci, direktor NIAID-a. Dodaje da su lijekovi REGN-EB3 i mAb114 razvijeni korištenjem antitijela koja potječu od osoba koje su preživjele ebolu.

Od ove je bolesti u posljednjih godinu dana u Kongu smrtno stradalo više od 1800 ljudi. Posljednja epidemija ebole na istoku DR Konga počela je u kolovozu prošle godine i najveća je od deset koje su pogodile tu zemlju od 1976. godine, kada je virus prvi put otkriven.

No najteža epidemija ove virusne bolesti pogodila je svojedobno zapadnu Afriku, osobito Gvineju, Liberiju i Sierra Leone, koje je poharala između 2014. i 2016. godine. Tada je u spomenutim državama virusom zaraženo ukupno 28.616 ljudi, a umrlo ih je 11.310.

NIAID je izvijestio i da se lijekovi ZMapp i remdesivir više neće koristiti u liječenju, a odlična je vijest da je stopa preživljavanja među pacijentima s niskom razinom virusa u krvi tijekom primjene REGN-EB3 iznosila čak 94 posto, a pri korištenju lijeka mAb114 oko 89 posto.

Ebola je teška i vrlo često smrtonosna virusna bolest, poznata i kao hemoragijska groznica, a uzrokuju je virusi iz roda Ebolavirus, obitelji Filoviridae i reda Mononegavirales. Riječ je o grupi nesegmentiranih, ovijenih virusa karakterističnog izgleda. Virus je ime dobio prema rijeci Eboli koja prolazi kroz područje Yambuku u Kongu, gdje je zabilježena prva epidemija ove bolesti.

Biološko oružje Ako se ne opametimo Znanost Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 milijuna ljudi

Virus ebole prenosi se izravnim kontaktom s krvlju, tjelesnim izlučevinama i putem tkiva zaraženih životinja ili ljudi. Nakon razdoblja inkubacije, u razdoblju od dva do 21 dana pojavljuju se rani simptomi bolesti poput vrućice, mučnine, zimice i intenzivnih bolova u mišićima. 

Kasniji znakovi bolesti pojavljuju se ovisno o tomu koji su organski sustavi u tijelu zahvaćeni virusom. Tako gastrointestinalne manifestacije uključuju mučninu, proljev i povraćanje, respiratorne nedostatak zraka i bolove u prsima, a neurološke glavobolju uz smetenost te u nekim slučajevima komu.

Između petog i sedmog dana bolesti mogu se pojaviti eritem i osip, nakon čega nerijetko slijedi ljuštenje kože. Zdravstveno osoblje te članovi uže obitelji koji brinu za inficirane pacijente pod najvećim su rizikom od zaraze.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:21 13.Kolovoz 2019.

    sumnjam