Znanost
21410 prikaza

Nema im spasa: Razlozi zbog kojih će se Venecija potopiti

Venecija pod vodom
1/20
IPA/PIXSELL
More im je poraslo za čak 187 centimetara, što je rekord svih vremena i što će im se uskoro događati svake godine

Teške poplave u Veneciji u utorak i srijedu obilježile su rekordni rast razine mora, sve do 187 centimetara. Ovime je povijesni i turistički dragulj nadmašio strašnu plimu iz 1966., otkriva Washington Post. Plime od 140 centimetara i više, koje u Italiji zovu "aqua alta", najčešće se bilježe tijekom zime kad oluje haraju Mediteranom.

Ova povijesna poplava, koja je potopila velike dijelove grada, djelomično je posljedica neuobičajeno snažne oluje sa središtem u Tirenskom moru, a koja se žestokim vjetrovima obrušila na grad.

Venecija pod vodom | Author: REUTERS REUTERS
Washington post objašnjava da se ovaj vjetar naziva "sirocco", zapravo je riječ o istom vjetru koji se na hrvatskoj strani Jadrana naziva "jugo" i "široko", te da puše sve od sjevera Afrike preko Mediterana, da bi na kraju dosegnuo Jadransko more, "smješteno između talijanskog poluotoka i Hrvatske".

Kako je Jadransko more izduženo, relativno usko i četverokutasto, njegov oblika može pojačati oscilacije razine mora s jedne strane mora na drugu. Vjetrovi mogu dovesti do toga da "naguraju" more na sjeverozapadu, baš gdje je smještena Venecija.

Venecija pod vodom | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL
Kako vjetar sprečava vodu da se vrati sa sjeverozapadnog kraja Jadrana, u Veneciji dolazi do puno viših plima u odnosu na druge dijelove Mediterana.

A sve zbog geografije.

Ranije, plime dovoljno visoke da poplave grad, bile su relativno rijetke, svakih 20 ili 30 godina. Sada, međutim, one se događaju sve češće, svakih pet godina ili i još u manjim razmacima.

Venecija pod vodom | Author: REUTERS REUTERS
Od 10 najgorih plima u povijesti Venecije, čak pet ih se dogodilo u posljednja dva desetljeća, a posljednja prethodna iz pet najgorih – prošle godine.

Jasno je da je oluja u bitnoj mjeri bila uzrok ove najnovije poplave. No, ovakve poplave postale su s vremenom sve razornije kako se diljem svijeta počela podizati razina mora uslijed globalnog zagrijavanja koje je prouzročilo čovječanstvo.

Venecija pod vodom | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL
Venecija je, usto, grad izgrađen na samo nekoliko centimetara iznad morske razine, a usto još protekom vremena polako i tone, što rast razine mora čini još i gorom prijetnjom.

"Ovo je vjerna ilustracija onoga što će se u budućnosti dogoditi većini obalnih područja", kazao je Michael Oppenheimer, jedan od autora najnovijeg UN-IPCC-ovog izvještaja, inače profesor na Sveučilištu Princeton.

Venecija pod vodom | Author: REUTERS REUTERS
Dodao je da su poplave u Veneciji danas posljedica kombinacije tonjenja grada i rasta razine mora, ali da će obalni gradovi diljem svijeta već oko 2050. godine trpjeti redovite poplave uzrokovane već i samim rastom razine mora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:57 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 09:38 16.Studeni 2019.

    to ce sve poplavit jednog dana

  • BESTpartizan 09:38 16.Studeni 2019.

    to ce sve poplavit jednog dana