Life
8404 prikaza

Otopio se led i otkrili pet otoka koje nikad nitko nije vidio

Arktik
DPA/PIXSELL
Otoci su bili pod vječnim ledom, ali zbog globalnog zatopljenja su izvirili van - još nemaju ni ime

Na udaljenom području sjevernog pola Zemlje, dijelu Arktika kojeg je donedavno prekrivao vječni led, nalazi se cijeli jedan nepoznat svijet. To su potvrdili i dužnosnici ruske mornarice, koji su objavili otkriće pet dosad nepoznatih otoka koje je dosad prekrivao glečer.

Oni se nalaze u zaljevu Vize, a iako su ranije nazirali na satelitskim snimkama, tek je sada utvrđeno da je zaista riječ o otocima, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Ekspedicija provedena u kolovozu i rujnu zaslužna je za mapiranje novootkrivenih otoka koji još nisu imenovani, rekao je šef sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

 - Uzrok toga je svakako promjena stanja leda, prije smo mislili da su te kopnene mase dio glavnog ledenjaka. Propadanje glečera, njihovo topljenje i klimatske promjene doprinijele su otkriću - ističe Moisejev.

Santa leda | Author: Getty images Getty images

Gubitak ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. godine bio je veći nego u bilo kojem drugom petogodišnjem razdoblju, zabilježeno je u izvješću Ujedinjenih naroda o globalnom zatopljenju prošlog mjeseca.

Kako se topi, Arktik je sve primamljiviji

Rusija je otvorila niz vojnih i znanstvenih baza na Arktiku posljednjih godina, a interes za regiju raste s porastom temperatura otvarajući nove brodske rute. Time i cijelo područje postaje pristupačnije, osobito za eksploataciju mineralnih sirovina, piše Guardian.

Topao listopad 2019. u Splitu Sad lijepa jesen, a... Znanost Listopad u Hrvatskoj: Do 12°C topliji dani uvod su u pakao

Ovogodišnje ekspedicije na dva arhipelaga, Zemlju Franza Josefa i Novaya Zemlju, uključivale su tim od 60 ljudi. Među njima je bilo i civila iz ruskog Društva geografa, a prvi put je sudjelovala i brodica za spašavanje umjesto ledolomca.

Arktičke planine okovane ledom i snijegom | Author: duncan_c/Flickr duncan_c/Flickr

- Dva mjeseca koja smo proveli na Arktiku možemo opisati kao tople. Imali smo sreću jer smo mogli stupiti na otoke koji nisu svake godine bez leda - rekao je Denis Krets, zapovjednik ekspedicijskih snaga sjeverne flote.

Prvo ljeto bez leda izazvat će katastrofu na Zemlji!

Otkriće o gubitku 95 posto starog leda pokazuje to da je najsjeverniji dio svijeta već sasvim klimatski promijenio, što ima goleme posljedice i po bića koja tamo žive, kao što su morževi i polarni medvjedi, nego dugoročno čak i po ritam daljnjeg kretanja klimatskih promjena. Najstariji led se može promatrati i kao svojevrsno ljepilo koje Arktik drži na okupu, odnosno održava Arktik hladnim čak i tijekom dugih ljeta.

Ako bi se dogodilo da na Arktiku ljeti sasvim nestane leda, kažu znanstvenici, planet će se zagrijavati još i više i brže, jer će tamne vode oceana privlačiti velike količine Sunčeve topline koju bi inače ledeni pokrov Arktika odbijao od planeta nazad u svemir.

Od 1979. do 2012. količina leda na Arktiku, gledano po volumenu, smanjio se za 78 posto. 2012. bila je godina s najmanje leda. Od 2012. površina pod ledom donekle se povećala, sudeći prema analizama znanstvenika sa Sveučilišta Washington u Seattleu. Ali, Axel Schweiger koji na sveučilištu vodi ta istraživanja, ističe da se ukupni volumen leda od 2012. još i dalje jako smanjio, unatoč tome što se ukupna površina pod ledom nešto malo povećala.

Prag propasti je 1,5°C

U apsolutnim brojkama, riječ je o gubitku oko 10.000 milijardi tona leda. 1979. godine Arktički ocean prekrivalo je više od 15.000 milijardi tona leda u rujnu. 2012. godine to je svedeno na samo 3500 milijardi tona, a za 2018. godinu rujan je iznosio 4700 milijardi tona. "Arktik je pokazatelj što predstoji ostatku svijeta", kazao je Walt Meier, stručnjak na National Snow and Ice Data Center.

Požar u Dalmaciji Rive pod morem Znanost UN uljepšava kataklizmu, RH će gorjeti i tonuti zbog klime

To onda vodi ka scenariju po kojem jednog ljeta više neće biti leda na Arktiku uopće, nego samo tamni ocean.  U svijetu koji bi se zagrijao za 2°C u odnosu na predindustrijsko stanje, to bi se događalo svakih 10 godina. Kolika je razlika po planet ako se zagrije za 2°C ili za 1,5°C pokazuje podatak da bi se Arktik sasvim bez leda u svijetu koji bi bio zagrijan za 1,5°C, događao samo jednom u 100 godina. Danas je atmosfera Zemlje došla do zatopljenja od 1°C. Razlog zašto se led otapa na Arktiku tako brzo, zašto se zagrijava sve brže, poznat je. Ovdje je na djelu povratna sprega.

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:53 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site