Znanost
84 prikaza

Nema mira: Island će se tresti, a erupcije lave uznemiravati otočane još desetljećima

ICELAND CIVIL PROTECTION /REUTERS
S obzirom na seizmološke podatke ostraživači vjeruju da je riječ o umjereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka 10 kilometara

Niz vulkanskih erupcija započeo je 2021. na poluotoku Reykjanes u jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykjavika, a mogao bi trajati desetljećima ili čak stoljećima, prema istraživanju objavljenom u časopisu Terra Nova u srijedu.

Velik dio stanovništva sjevernoatlantskog otoka živi u pogođenoj regiji. Tamo se također nalazi jedina međunarodna zračna luka i nekoliko geotermalnih elektrana koje zemlju opskrbljuju toplom vodom i električnom energijom.

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog prosinca. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće.

Istraživači su analizirali podatke o potresima u protekle tri godine i uspoređivali kemijska i fizikalna svojstva lave s različitih mjesta kako bi odredili dolazi li iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da se zaista radi o magmi sa sličnim petrografskim svojstvima. To upućuje na povezan podzemni sustav magme, napisali su istraživači. S obzirom na seizmološke podatke, vjeruju da je riječ o umjereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka 10 kilometara. Nastajala je između 2002. i 2020.

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, no ne mogu predvidjeti koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mjestu gdje se sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča razdvajaju. Stoga su vulkanske erupcije česte, no erupcije vulkana bližih središtu otoka obično traju nekoliko dana ili tjedana. Erupcije iz pukotina pak mogu trajati znatno duže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.