Znanost
10719 prikaza

Nešto je udarilo "krvavi Mjesec" i nismo sigurni što

Pomrčina mjeseca
Filip Brala/PIXSELL
Samo oni najpažljiviji promatrači mogli su vidjeti bljesak svjetlosti, koji su zabilježile i kamere iz Maroka i Kalifornije

Oni koji su u nedjelju navečer gledali u nebo, ukoliko su imali sreće da bude vedro, mogli su vidjeti "krvavi mjesec". Bila je to pomrčina Mjeseca nakon koje je satelit ostao crvenkast još nekoliko sati, no samo oni koji su pažljivije promatrali ovu pojavu, mogli su vidjeti da je u Mjesec udario meteor, piše Popular Mechanics.

Udarac meteora vidjeli su mnogi promatrači, čak i oni opremljeni amaterskom opremom, ali nisu bili sigurni je li kratki bljesak svjetlosti koju su uočili, bila neka vrsta lokalnog fenomena ili nešto što ima veze s Mjesecom. Stoga su provjerili viđeno na dva prijenosa pomrčine uživo preko interneta. Jedan je snimao u Maroku, a drugi u Kaliforniji. I iznenadili su se kad su vidjeli da su isti bljesak svjetla zabilježile obje kamere, što znači da se to 'nešto', dogodilo na Mjesecu.

Nije bilo jednostavno uhvatiti taj trenutak jer je meteorit bio iznimno malen. Vjerojatno nije bio teži od nekoliko desetaka kilograma i nije se kretao brzo, pa se pojavio sasvim mali bljesak, kraći od treptaja oka. 

Unatoč tim izazovima, više je ljudi uspijevalo snimiti fotografije i videozapise događaja, a tijekom sljedećih nekoliko dana vjerojatno ćemo naučiti mnogo više o ovom sićušnom meteoritu i drugim sitnim meteoritima poput njega. Ovi objekti su premali za nas da ih vidimo pomoću teleskopa, tako da jedini način da saznamo više o njima kad su njihovi sudari jači. Zahvaljujući ovom sudaru, saznat ćemo više o tome kakve su sitne stijene i koliko se često sudaraju u planete i satelite našeg Sunčevog sustava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:58 24.Siječanj 2019.

    pa meteori padaju uvijek na mjesecu.