Znanost
339 prikaza

(Ne)važno pitanje: Zašto kokice pucaju?

Kokice
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Efekt je sličan izbacivanju čepa iz boce šampanjca pod pritiskom

Znanstvenici znaju zašto i kako se zrno kukuruza otvara i pretvara u kokicu, ali tek su nedavno otkrili zašto se čuje onaj zvuk "pop" kad se otvore. Naime, kako je objavio Journal of the Royal Society Interface zvuk se aktivira oslobađanjem vodenih para, odnosno vodenih para pod tlakom. 

Nagla promjena tlaka koja nastaje oslobađanjem vodenih para uzrokuje stvaranje malih šupljina u kokici u kojima se stvara zvuk. Efekt je sličan izbacivanju čepa iz boce šampanjca pod pritiskom.

Znanstvenici su do popularnog "popa" došli eksperimentom tako što su prvo pokušali kokice koje se inače spremaju u mikrovalnoj spremiti na različitim temperaturama u pećnici. Zanimljivo je da je na temperaturi od 170 stupnjeva puknula tek svaka treća kokica, dok je na samo deset stupnjeva višoj puknulo njih čak 96 posto.

Kokice su zatim postavili na vruću ploču zagrijanu na 350 stupnjeva, ali su ih snimali kamerom koja bilježi 2900 sličica u sekundi. Unutar 6,9 milisekundi vanjski sloj počinje pucati i nalikuje na maleni pupoljak biljke. Nakon pucanja vanjskog sloja kokice i početkom ekspanzije škroba, znanstvenici su primijetili formiranje 'nogu' izgrađenog od škroba komprimiranog na ploči. Kada se 'noge' formiraju, kokice počnu skakati i, zapravo, rade salto prije ponovnog 'slijetanja'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.