Znanost
12363 prikaza

Nevjerojatne fotke otkrivaju - Hubble je promijenio sve

Hubble teleskop
1/23
Wikipedia
Mjesečno pošalje oko 670 gigabajta podataka na Zemlju

Svemirski teleskop Hubble omogućuje nam uvid u svemirska prostranstva. Ovaj revolucionarni teleskop postavljen je u orbiti na visini od oko 600 kilometara, i kruži oko Zemlje. Prvi je put u svemir lansiran 1990. godine, i od tada radi gotovo bez prestanka. Iako nije prvi svemirski teleskop, jedan je od najvećih i najraznovrsnijih. Snima fotografije do pet puta kvalitetnije od drugih, a promatranja s njim mogu se izvoditi u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra, uz pomoć četiri instrumenta. Hubble je jedna od najskupljih svemirskih misija čiji troškovi iznose 6,5 milijardi dolara. 

Za jedan mu krug treba oko 96 minuta. Težak je 14 tona, a veličine autobusa. Energiju koja mu je potrebna za rad dobiva iz solarnih ploča, a dio energije posprema u baterije koje mu daju snage za rad i kad je u zemljinoj sjeni. Ima dvije antene, jednu za primanje naredbi sa Zemlje, a drugu za slanje podataka na Zemlju.

Sastoji se od puno odvojenih modula koji se mogu lako zamijeniti i odvojiti, a popravci se lako mogu vršiti u svemiru. Mjesečno pošalje 670 GB podataka na Zemlju. Teleskop Hubble je u svemiru više od 25 godina, i poslao je oko 1.000.000 fotografija. Upravo te fotografije pokazale su koliko je svemir veći nego što smo ikad mogli i zamisliti. Vrijedi spomenuti Hubble Deep Field fotografije gdje je Hubble fotografirao dio neba za kojeg se ranije mislilo da je gotovo prazan. Na kraju se ispostavilo da se i tamo nalaze brojne galaksije.

Neke od njih pogledajte u nastavku. 

1/23
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DALIBORSKI 23:23 06.Svibanj 2018.

    SREDIŠTE MARSA SE POODAVNO VEĆ OHLADILO I STVRDNULO! ZBOG TOGA JE NA MARSU NESTALO MAGNETSKO POLJE SLIČNO ZEMLJINOM I ZBOG TOGA JE S MARSA NESTALA SVA VODA!

  • vjaceslav 09:14 24.Travanj 2018.

    galaktike, a ne galaksije

  • veseljak 20:03 23.Travanj 2018.

    A kaj je tam gdje nicega nema ,velika graba?(mozda je tam velika Srbija)