Znanost
19545 prikaza

Stravičan let na Mjesec: Ipak smo se vratili

Apollo 13
1/9
NASA
Danas u svojim 90-ima trojica astronauta i dalje pamte događaj koji im je zauvijek izmjenio život

Na predavanju u povodu obilježavanja 40. obljetnice stravične nesreće Apolla 13, koja se samo zahvaljujući brzoj reakciji timova u svemiru i na tlu nije pretvorila u katastrofu, njezini astronauti svoja su iskustva podijelili na predavanju u Smithsonian Air&Space muzeju. Zapovjednik misije Jim Lovell, pilot Fred Haise, Ken Mattingly i Gene Kranz. Danas 90-godišnjak Lovell i njegovi kolege u svojim 80-ima, bili su u društvu drugih kolega astronauta. U opuštenoj atmosferi pričali su o onome što ih povezuje - ljubavi prema svemiru.

Astronauti su danas bliski prijatelji, povezani iskustvom koje su preživjeli, ali i dugogodišnjim zajedničkim radom. Jedan od drugom imaju i niz zanimljivih priča, a 'glavni' na meti je Ken Mattingly. Kako su rekli njegovi današnji prijatelji on nije gurman, voli sir i kikirikiji i spava samo oko četiri sata. Zbog ospica ostao je bez mjesta na tom povijesnom letu, ali pomagao s tla.

"Da nije bilo Lovellove želje da me povede na taj let ne bih sada imao sve ove mogućnosti. Jim je bio osoba koja je bila poznata po svojoj osebujnoj ličnosti. Imao je frazu koju je često govorio: "Svaki napredak je dobrodošao". Stalno smo to slušali. Jedni problem s time bio je što u tadašnje vrijeme nismo učili puno o upgradeu softvera. Tako da zapravo neka poboljšanja nisu dobra", rekao je Mattingly sa smiješkom.

Apollo 13 posada | Author: Wikipedia Wikipedia

Astronauti su dijelili ljubav prema letenju i živjeli su po motu svaki dan bez letenja je zapravo dan bez života. "I pokušavali smo tako živjeti, letjeti", naglašava Mattingly.

Na predavanju je govorio i američki senator John Glen, i sam bivši astronaut, prvi koji je ostvario orbitalni let sa svemirskim brodom Friendship 7 iz programa Mercury. Kako je sam rekao svemirska misija Apolla 13 ubrzo je postala misija spašavanja astronauta.

"Nikada prije, a ni poslije toga u povijesti NASA-e nije toliko puno pojedinaca toliko brzo i učinkovito radili kako bi izbjegli moguću stravičnu katastrofu", naglasio je Glen.

Priča o Apollu 13 priča je o hrabrosti i ustrajnosti na tlu i u svemiru

Broj trinaest smatra se toliko nesretnim da neke zgrade uopće nemaju trinaesti kat. Da bi i Apollo 13 mogao biti nesretan dalo se naslutiti nedugo nakon lansiranja.

"Ljudima je bilo dosadno. Novine su o nama pisale na posljednjim stranicama", rekao je Jim Lovell, govoreći o sudbonosnoj misiji.

55 sati i 46 minuta nakon polijetanja posada je završila obraćanje publici na Zemlji. Kako je pisao BBC, proveli su ih kroz zapovjedni modul i modul za slijetanje. Niti jedna velika mreža nije prenosila njihovo javljanje.

Sy Liebergot, jedan od tehničara u Houstonu, sjedio je za svojom konzolom za nadgledanje Električnog okoliša i komunikacija (Eecom). Bio je on tako tek jedan od kotačića dobro uhodane mašinerije koja je upravljala letom astronauta prema Mjesecu i natrag. Čitavu filozofiju jasnog upravljanja usavršio je Chris Kraft koji je svoje ideje začeo tijekom testiranja zrakoplova. Kraft je kontrolu misije usporedio s orkestrom gdje postoje odvojeni dijelovi kojima upravlja kondukter. U slučaju kontrole misije riječ je o zapovjedniku letenja.

Apollo 13 posada | Author: Wikipedia Wikipedia

Sve zapovijedi su morale proći preko njegovog stola, a komunikacija s astronautima išla je preko komunikatora. "Trinaestico, imamo samo još jednu stvar koju bi trebalo uraditi. Kad ćete imati vremena, promiješajte svoje krio-tankove", rekao je tog sudbonosnog 14. travnja 1970. godine Jack Lousma, zadužen za komunikaciju s astronautima.

U spremnicima su astronauti prevozili tekući kisik i vodik koji su služili za proizvodnju struje, a dobivali su i pitku vodu. Jack Swigert okrenuo je prekidače i tako je počela rutinska procedura. Dvije minute kasnije čuo prasak i aktivirao se glavni alarm. Liebergot je polako privodio svoju smjenu kraju i bio je prvi koji je vidio da nešto nije u redu.

"Podaci su odjednom postali potpuno krivi. Nismo imali pojma što gledamo", rekao je Liebergot, a prenosi BBC. Njegova smjena završit će tri dana kasnije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • BESTpartizan 22:08 16.Veljača 2019.

  imali su sreću

 • arh.josip.vidovic@gmail.com 09:12 12.Listopad 2018.

  gospodo novinari, od Apola 13 nije prošlo 60 godina,,,,ja imam 60 godina, a sjećam se jako dobro tog događaja. Imao sam tada bar 10 godina i više,,Na mjesec su se spustili 1969- te, a ovo je bilo par godina poslije,,,,malo ... prikaži još! osnovnog profesionalizma vam nebi bilo naodmet

 • crazy.dictator 01:06 12.Travanj 2018.

  prosim lepo kakove su to price o svemiru. pa svi mi znamo da je zemla ravna ploca i da su zvezde samo lampasi na nebu :-)