Znanost
1889 prikaza

O ovih tajnovitih 10 zvukova nitko ništa ne zna

Ilustracija prikazuje misteriozne zvukove na Zemlji
screenshot/youtube
Od neobičnih i ponavljajućih radio signala za koje se smatra da su služili u vojne svrhe do zvukova koji navodno pripadaju životinjama koje se razlikuju od drugih

Kroz povijest su razni znanstvenici i stručnjaci bili začuđeni zvukovima koji dolaze iz svih kutova našeg planeta. Uzroci neki od njih su posve banalni, no još uvijek postoje misteriji za koje ili ne postoje objašnjenja, ili se mnogi s njima ne slažu.

Pogledajte video:

10. UVB-76 Zujač

Sve od 1982. ljudi su mogli čuti neobičan i ponavljajući radio signal koji se emitirao na frekvenciji 4,625 kHz. Poznat kao UVB-76, zvuk se sastoji od tona zujanja koji se ponavlja 25 puta u minuti, 24 sata na dan. U rijetkim slučajevima, šifrirane glasovne poruke s imenima i brojevima umiješale su se u signal. Ne postoji službeno objašnjenje za ova misteriozna emitiranja, no mjesta odakle dolaze navode trag - navodno potječu iz blizine Moskve, a naposljetku su se preselili u predgrađe Sankt Petersburga. To je dovelo do spekulacija kako se njima koristi ruska vojska kako bi slala šifrirane poruke svojim članovima diljem svijeta.

9. Kolosa Memnon

Riječ je o dva ogromna kipa egipatskog faraona Amenhotepa III, nastalog prije 3400 godina. Nažalost, veliki je potres 27. g. pr.Kr. oštetio jedan kip, pa se urušio njegov gornji dio. Donja polovica kipa je počela proizvoditi neobične zvukove - obično u cik zore. Zvuk sliči onom žičanog glazbala ili pak udaranja po metalu. Kip je postao poznat kao magični objekt koji donosi sreću posjetiteljima. Jedno od objašnjenja zvuka je kako nastaje kao rezultat brzinskog isparavanja rose u pukotinama kipa, no to nije dokazano.

8. Drhtavci

Neobični zvukovi koji dolaze iz najdubljih tmina oceana prijavljivani su tijekom Hladnog rata, osobito od strane sovjetskih podmornica ploveći duž Arktičkog kruga. Zvukovi su sličili kreketu žaba, a posade podmornica su tvrdile kako je njihov uzrok biološki. Objekt ili stvorenje odgovorno za njih navodno je kružilo oko podmornica, kao da ih istražuje, pa je čak znalo i juriti za njima. Navodno se jedan od tzv "drhtavaca" sudario sa sovjetskom nuklearnom podmornicom K-219 1986. g. te potonuo. Sovjeti su tvrdili kako je riječ o tajnom NATO-ovom uređaju za praćenje, dok znanstvenici misle kako bi se moglo raditi o Minka kitovima. Kako god, ruske su posade smatrale kako izvori zvuka žele uspostaviti kontakt s njima.

7. Bloop

Ovaj ultra-nizak no zvuk ekstremno moćne frekvencije ulovile su podmorske stanice za promatranje nekoliko puta tijekom 1997. g. One su jedna od druge bile udaljene i do 5000 km, a zvuk je lociran duž Pacifika vodeći sve do Južne Amerike. Njegovo podrijetlo još nije utvrđeno, a znanstvenici tvrde kako je nastalo od nečeg organskog, premda je zvuk nekoliko puta bio glasniji od onog koji proizvodi Plavi kit, životinje poznate kao najglasnije na svijetu. Američka su udruženja za Oceanografiji u službenoj izjavi rekli kako je to zvuk pomicanja ledenih ploča, jer je nepoznata životinja vrlo nevjerojatan uzrok. Ipak, neki njihovi znanstvenici, poput dr. Christophera Foxa, izrazili su sumnje u takve teorije.

6. Najusamljeniji kit

Još poznat kao 53-hercni kit, ova misteriozna životinja emitira zvuk koji je viši i kraći od normalnog te ne sliči zvuku niti jednog drugog kita na Zemlji. Sumnja se kako je taj kit mutiran, ili je čak hibrid dvije vrste. Drugi govore kako bi mogao biti gluh, no u svakom slučaju ovaj zvuk govori kako on ne može komunicirati s ostalim pripadnicima svoje vrste, što ga čini najusamljenijim kitom na svijetu. Ipak, ono što je još čudnije je da su svi pokušaji pronalaska tog kita propali.

5. Usporavanje

Neobični podzemni akustični poremećaj prvi je put snimljen 1997. u ekvatorskom području Tihog oceana. Nazvan je usporavanje jer se frekvencija zvuka polagano usporava tijekom razdoblja od sedam minuta. Zvuk je "ulovljen" nekoliko puta, a stručnjaci vjeruju kako je najvjerojatnije riječ o podzemnoj jeci zvuka koji nastaje zbog pomicanja ogromnih ledenih ploča duž kopna Antarktike. Ipak, konkretan izvor zvuka nije utvrđen.

4. Taos Hum

Riječ je o nizu čudnih, niskofrekventnih zvukova nalik pjevušenju koji su snimljeni diljem svijeta, a osobito u gradu Taos u Novom Meksiku. Opisan kao zvuk praznog hoda motora automobila, a navodno utječe i na ljude u tom području. Oni koji su ga iskusili tvrde kako ga se više osjeća unutar tijela nego što ga se doživljava izvana. Stoga slušalice ne pomažu, a zvuk može vibrirati duž tijela. Njegovu je frekvenciju teško uloviti mikrofonima, a jedno od mogućih objašnjenja je spontana otoakustična emisija - tj. da zvuk dolazi iz dlačica ušiju u samim ljudima.

3. Pometanje

Prvi put detektiran 1991. od strane Pacifičkog laboratorija za očuvanje okoliša, ovaj skup zvukova nazvan je pometanje jer nalikuje onom kojeg proizvodi metla te svaki traje po nekoliko sekundi, gotovo kao zvuk alarma za automobil. Razina buke je bila toliko velika da se zvuk čuo duž Pacifika, a najviše ga je bilo u proljeće i u jesen. Zvuk se i dalje može čuti, no nakon njegovog otkrića, pao mu je intenzitet i amplituda. Izvor mu je negdje oko središta Tihog oceana, gdje se sumnja da postoji određena vulkanska aktivnost, no nije dokazano da od toga potječe.

2. Izbacivač maglice

Poznat i kao potres neba, ovaj zvuk je zabilježen u brojnim gradovima uz more diljem svijeta. Opisuje se kao vrlo glasna, ali udaljena grmljavina. Zvuk i dalje zbunjuje znanstvenike, a neki vjeruje kako on dolazi od urušavanja podzemnih spilja. Kao neke od mogućih uzroka navode se meteori, podzemni ventili, vojne letjelice i elektromagnetska aktivnost...

1. WOW signal

Mladi je dobrovoljac za traženje izvanzemaljske inteligencije Jerry R. Ehman 1977. ulovio radijski signal u trajanju od 72 sekunde. Signal frekvencije 1420 MHz trajao je 72 sekunde, a bio je vrlo pravilnog karaktera te je dolazio iz zviježđa Strijelca.

WOW signal još uvijek nije objašnjen, iako postoje brojne teorije. Pošto signal nikada kasnije nije zabilježen, ostaje otvorena mogućnost da je signal zaista poslan od strane izvanzemaljaca koji su pokušavali stupiti u kontakt s drugim inteligentnim bićima. Dok se opet ne zabilježi WOW signal, ili signali slični njemu, ostaju nam samo nagađanja o njegovom porijeklu, prirodnom ili umjetnom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.