Life
4358 prikaza

Ukleti trokut kod Visa - nestajali su brodovi, avioni...

Jedrilica na moru
Thinkstock
Nestajali su avioni i brodovi, a ribari pričaju i o čudnim nesrećama

Kompas jednostavno “poludi”, instrumenti se umire i postanu beskorisni, i vi se na brodu odjednom nađete potpuno bez orijentacije, opisuju ribari što se događa u trokutu između otoka Jabuke, Brusnika i dijela komiške uvale u viškom akvatoriju. To je područje nešto poput jadranskoga Bermudskog trokuta, poprište čudnih pomorskih nesreća, potonuća i nestanaka brodova.

Stari komiški ribari taj akvatorij zovu Vulkanski trokut, u kojem kompasi “polude” i pokazuju pogrešan smjer zbog magnetskih stijena od kojeg su sastavljeni Jabuka, Brusnik i dio Visa.

Dokaz da ondje “ima nečega” osam je brodskih i jedna avionska olupina u trokutu i njegovoj blizini. I mornarice iz prošlosti koje su harale tim područjem znale su za magnetna zračenja.

Još u 18. stoljeću talijanski putopisac Alberto Fortis pisao je kako plovidba tim područjem može biti vrlo opasna jer kompasi ne pokazuju pravi smjer.

Talijanska podmornica iz Prvoga svjetskog rata iz nepoznatih je razloga potonula u blizini Palagruže. Izvukli su je 70-ih godina prošlog stoljeća u suradnji s talijanskim vlastima. Svjedoci tvrde kako su kosturi mornara bili neprirodno dobro očuvani i 50 godina poslije potapanja.

Mnoge su nesreće ostale nerazjašnjene do danas

Vis | Author: Tino Jurić/ PIXSELL Tino Jurić/ PIXSELL

Mještani kažu kako je sve najbolje istražila bivša JNA, ali je rezultate istrage strogo tajila od mještana. Navodno je mornarica bivše države sve svoje četiri podmornice skrivala upravo u “trokutu” kako bi bile nevidljive radarima.

Stariji Komižanin koji je ribario tim vodama punih 50 godina, te prepričava neke od nezgoda...

- Bilo je puno nesrića, brat od moga dida nesta je u jednoj takvoj. Bilo je to u vrime Austrougarske i ribari su išli ribarit put Jabuke. Nestali su i nikad ih nisu našli, iako nije bilo nikakva nevrimena tih dana. Nakon nekog vrimena našli su samo brime od loze na Svetom Andriji (otok Svetac, op. a.). Sićan se po pričama da su govorili kako ih je razbija neki brod koji se izgubija.

Vjeruje kako su podmornice krive za mnoge ribarske havarije. Najsvježiji slučaj velike havarije bio je prije nekoliko godina. Tad su poginula dva trogirska ribara na koćarici Stari. Nestali su upravo u tom akvatoriju, a trupla su pronađena nekoliko dana poslije u jednoj viškoj uvali.

Jedan od najstarijih komiških ribara prisjećao se sve je što čuo i doživio.

- A šta san sve doživija, ko bi se svega sitija. Jedanput smo čak srili i kita kraj Palagruže. Kad smo se vratili i rekli, načelnik nan je reka da smo pijani. Posli nekoliko dana tražili su ga helikopterima i našli. Znate šta ću van reć, prije 40 godina nije bilo GPRS-a, radara i mobitela, nego samo busola. Kad bi došli blizu Jabuke, od nje nije bilo koristi, i tu su mogli plovit samo stari i iskusni ribari.

O Jabuci se oduvijek prepričavaju legende

Najmističniji otok u trokutu je Jabuka. O njoj se u Komiži od pamtivijeka prepričavaju legende. Neki su nam ribari rekli kako su za nevremena viđali vatrene kugle koje su kružile oko otoka.

Komiža na Visu | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

- Doživija san neveru koju nikad neću zaboravit. Bilo je to prije sigurno pedesetak godina, ali sićan se ka da je bilo jučer. Uvatilo nas je iznenada i sivalo je na sve strane. Nijedan grom nije udrija u Jabuku, a ona je cilo vrime sva svitlila. Iskre su frcale oko cilog otoka, bilo je puno grubo, svi smo se u barci bili pripali, ali isto smo uspili uteć - prepričavaju mještani.

Legendarni istaživač podmorja Jacques Cousteau želio je prije tridesetak godina istražiti viški akvatorij i područje oko trokuta. Nagađa se kako je Cousteau želio ispitati upravo magnetna zračenja u tom području. Nije uspio jer mu je Jugoslavenska ratna mornarica zabranila istraživanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bubamara2103 13:16 12.Srpanj 2015.

    meni je ukletiji trokut oko Sabora, tamo bez traga nestaju dnevno milijuni kuna, a nitko ne zna kamo...