Znanost
13764 prikaza

Olupina aviona SAD-a na dnu kod Visa krila tajnu 70 godina

Olupina Tulsamerican bombardera i potraga kraj otoka Visa
1/6
YouTube screenshot
Mladi Ameri totalno su uništili nacistički pogon čak u Poljskoj i bježali su u najbližu bazu Saveznika, onu NOP-a na Visu

Trebala je to biti jedna od važnijih misija u koju je krenulo šest bombardera B-24 Liberator, popularnog imena Tulsamerican. Douglasova tvornica vojnih aviona bila je u američkom gradu Tulsi, u Oklahomi. Bio je 16. prosinca 1944., pravi zimski oblačan dan, sasvim nepovoljan za let, no ovo je bila važna misija.  

Hitler je još u listopadu te godine skovao plan za posljednju veliku ofenzivu poznatu pod imenom 'Jesenja magla' kojom je pokušao dobiti Drugi svjetski rat, a Bitka u Ardenima počela je 16. 12. Saveznici su odlučili poslati šest bombardera u zaleđe Njemačke, nedaleko granice s Poljskom, gdje su Nijemci imali spremišta nafte i goriva.

Jedrilica na moru Usred Jadrana Life Ukleti trokut kod Visa - nestajali su brodovi, avioni...

Ipak, njemački Luftwaffe uspio je djelomično osujetiti savezničku akciju. Oborili su tri aviona, a piloti preostalih aviona morali su se snaći, piše Popularmechanics.

Olupina Tulsamerican bombardera i potraga kraj otoka Visa | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

U kokpitu jednog od aviona sjedio je poručnik Eugene Ford, inače po struci aviomehaničar i bio je svjestan da je jedini izlaz, u ratom spaljenoj Europi, da sleti na mali aerodrom na otoku Visu. Bio je to u tom trenutku jedini siguran saveznički aerodrom, no isto tako je znao da će mu trebati mnogo sreće i umijeća da po takvom vremenu spusti avion.

Uostalom, i motori su već počeli otkazivati. Iako su već praktički bili iznad Visa, zrakoplov se srušio u more. Sedam od deset članova posade je preživjelo. Bili su to Ford, zatim  preživjeli. Ford, inženjer leta Charles Priest i navigator Russell C Landry nikad nisu pronađeni. 

Fra Josip Markušić Fra Josip Markušić Life On je bio fratar kojemu su partizani ljubili ruke

Sve do ovih dana. Sjedinjene Države inicirale su potragu za nestalim članovima posade, no 2017, Kelly McKeague, bivši inženjer, nakon 34 godine provedene u mornarici, predložio je da se obnovi potraga. 

„U ovu akciju idemo s mnogo emocija. U protivnom nećemo učiniti ništa. Nećemo uspjeti. To je naprosto misija koja je važna obiteljima poginulih", rekao je McKeague.

Olupina Tulsamerican bombardera i potraga kraj otoka Visa | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

I doista, Tulsamerican je konačno pronađen 2010. godine. Na njega je nabasao ronilac amater na dnu mora nekoliko stotina metara od Visa. U istraživanju olupine je pomogao podvodni arheolog Brendan Foley, sa Sveučilišta u Lundu uz pomoć hrvatskih stručnjaka.

Otok Vis u međuvremenu se silno promijenio i uglavnom su zacijelile rane iz Drugog svjetskog rata, kad je Tito otok pretvorio u vojnu bazu s aerodromom kojim su se služili Saveznici za razne vojne akcije. Nakon rata, ovaj impresivni otok je bio zatvoren za strane turiste jer je tu ostala vojna baza tadašnje države.

Scena iz dokumentarca "The Cold Blue" "The Cold Blue" Life S 9000 metara bacali su bombe u crno srce Trećeg Reicha

Posljednjih 20-ak godina otkako se otvorio, otok je prepun turista, piše popularmechanics. Foley, koji je s ekipom stigao na lokaciju vojnim brodom, sjeća se što ih je najviše mučilo tijekom istraživanja podmorja: 

„Bila je to vrućina. Boravili smo na brodu - velikoj sivoj metalnoj kutiji u kojoj se temperatura tih dana nije spuštala ispod 40 stupnjeva. Znojili smo se k'o ludi", ispričao je.  

Foley i njegov tim imali su mjesec dana da pronađu tragove koji bi ih mogli odvesti do bilo kakvih posmrtnih ostataka posade Tulsamericana. Konačno, nakon tri tjedan pronašli su što su tražili.

Užad padobrana bila je zapetljana oko propelera tik uz kokpit. No, problem je što je avion povijesni spomenik i hrvatske vlasti nisu dopuštale da se ni avion koji je bio okrenut na 'leđa', ali ni ostaci padobrana, ne pomiču s dna. Stoga smo morali ishodovati posebna dopuštenja."

Jack "Mad dog" Churchill 'Ludi pas' Life Britanski komandos za Tita je ratovao i mačem i lukom

Mukotrpno i uz pomoć malog, daljinski upravljanog stroja, tim je počeo otkrivati ​​posmrtne ostatke američkih vojnika. 

Za direktora McKeagua cijela akcija je imala itekakvog smisla. 
„Ovdje smo, 70 godina kasnije, ali smatram da ako svakodnevno šaljemo muškarce i žene u rat širom svijeta, naša je obaveza da ih u našu zemlju kad-tad i vratimo."

Olupina Tulsamerican bombardera i potraga kraj otoka Visa | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Kako piše hrz.hr, ostaci aviona pronađeni su na dubini od 41 m. Uz podatke iz američkih arhiva o 15 srušenih zrakoplova u blizini Visa, lokacija otkrića ne iznenađuje jer je otok bio, kao jedna od savezničkih zračnih luka, važna stanica za punjenje goriva ili privremeno spuštanje oštećenih bombardera na povratku sa zadataka. 

Ovaj teški bombarder B-24 Liberator, raspona krila od 33 m i dužine trupa od 20 m te naoružan s deset M2 Browning strojnica kalibra 12,7, drugi je do sada zrakoplov pronađen u podmorju Visa. Prednji dio trupa i krila s motorima sačuvani su, dok je rep nađen odvojen od ostatka zrakoplova.

Nakon što je pronađena i očišćena identifikacijska pločica, pretpostavke su se pokazale točnima: pronađen je upravo Tulsamerican, zrakoplov B-24 J serijskog broja 42-51430 koji je još za života bio slavan i medijski praćen sve do svojeg pada u Jadransko more. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:54 15.Rujan 2019.

    dobro šta su ih pronasli.slava američikim oijnicima sta su se časno borili u2 svj ratu protiv fašistai nacista.