Znanost
6766 prikaza

Ostvario se najcrnji scenarij: Grenland se topi najbrže ikad

Grenland
1/9
REUTERS
Alarmantne podatke otkrilo je najnovije istraživanje koje je šokiralo i same stručnjake jer je premašilo najcrnje prognoze

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu se silno ubrzalo od 90-ih do danas. Svake godine otopi se sedam puta više leda, tvrdi 89 znanstvenika koji koriste satelite za proučavanje tog područja.

Ukupni gubici gotovo se udvostručuju svakog desetljeća i od 33 milijarde tona godišnje u 90-ima, to sad prosječno iznosi 254 milijarde tona godišnje, piše Washington Post. 

Od 1992. gotovo 4 trilijuna tona grenlandskog leda ušlo je u ocean, otkrila je nova analiza, što je ekvivalent otprilike centimetar globalnog porasta razine mora.

Našli jezero u francuskim Alpama Zabrinjavajuće Znanost Otkrili jezero na mjestu gdje ne bi trebalo biti

Iako centimetar možda ne zvuči mnogo, to utječe na milijune ljudi.

"Samo oko jedan centimetar porasta razine mora dovodi novih 6 milijuna ljudi u područje sezonskih godišnjih poplava", rekao je Andrew Shepherd, profesor sa Sveučilišta u Leedsu koji je vodio masovnu suradnju s NASA-inim istraživačem Erikom Ivinsom

Rezultati znanstvene skupine pod nazivom Vježba usporedbe testa ledene mase (Ice Sheet Mass Balance – IMBIE) objavljeni su u utorak u časopisu Nature.

Istraživanje sugerira zabrinjavajući tempo promjena za drugu najveću ledenu površinu na Zemlji, koje bi teoretski moglo potaknuti više od šest metara porasta razine mora tijekom idućeg tisućljeća.

Nedavno topljenje leda na Grenlandu, sugeriraju stručnjaci, podudaraju se sa zabrinjavajućom projekcijom razine mora koju je zacrtalo glavno tijelo za klimatske promjene Ujedinjenih naroda. Prema tom vrhunskom scenariju, Grenland bi do 2100. godine mogao pridonijeti podizanju razine oceana za čak 16 cm.

Otapanje Grenlanda | Author: NASA NASA

"To znači da sada ono što je danas osrednje loš scenarij nekoć je bio najgori scenarij, i sad će se morati izmisliti novi 'gornji plafon' koji trenutačno ne postoji", rekao je Shepherd.

Znatno veći porast razine mora prouzročilo bi otapanje na Antarktici i manjim ledenjacima širom svijeta, zajedno s širenjem oceanske vode koja je posljedica toplijih temperatura.

Još nije jasno da li i ostale komponente jednadžbe razine mora slijede najviši ili najgori slučaj, a trenutna je studija bila usmjerena samo na Grenland.

Iako je Grenland trenutno najveći doprinos porastu razine mora, Antarktika u konačnici ima veće dugoročne potencijale za podizanje mora.

Santa leda Dugi dani Ekonomix Obogatio se prodajom santi leda s Grenlanda

Porast razine mora nastavio bi se - i možda još ubrzao - nakon 2100.

Grenland je najveći otok na svijetu, prekriven neprekidnim listom leda proizvedenim od mnogo tisuća godina snježnih padavina.

Ledena ploča veličine je Aljaske, a središte joj je debelo više od oko dva kilometra.

Led pod vlastitom težinom teče prema oceanu, ali zbog planinske i stjenovite obale Grenlanda, obično dopire do mora u glečerima sličnim prstima koji se pružaju prema fjordovima. Ti su fjordovi djelomično potopljene doline koje su samim pokretom glečera stvorene tijekom različitih geoloških vremena.

Nekoliko velikih ledenjaka bilježi najveće gubitke leda a najviše je to primijećeno na Jakobshavnu, na središnjem Grenlandu,

Ali sveukupno je na stotine ledenjaka i sada ih sve više gubi led jer je zagrijano more došlo s njima u kontakt kroz fjordove. Sama ledena ploča također je izložena toplim temperaturama zraka.

Većina Grenlanda već se zagrijala za više od 2 stupnja Celzijusa (3,6 stupnjeva Fahrenheita) , u usporedbi s temperaturama s kraja 19. stoljeća, prema analizi Washington Posta, najbrže zagrijavajućim područjima na svijetu.

Santa leda | Author: Getty images Getty images

To je dvostruko više od globalne prosječne stope zagrijavanja. Ljeti ove više temperature proizvode sve više i više taline na ledenom dnu, koje također istječe u ocean. Nešto više od polovice grenlandskih gubitaka nastalo je ovim postupkom, pokazala je studija, što se događa prebrzo da bi se nadoknadila godišnjim snježnim padalinama.

Preostale gubitke potiče brži tok ledenjaka u izrazito duboke vode grenlandskih fjordova, gdje se komadno odvajaju u ocean.

Ittoqqortoormiit Ledeno kraljevstvo Life Najudaljeniji hotel na svijetu - 1000 km oko grada nema ničega

"Ovaj brži protok može objasniti činjenicu da ledena ploča gubi više mase nego što se ranije očekivalo. Sve više i više ledenjaka gubi led", izjavila je koautorica studije Beata Csatho, grenlandska stručnjakinja sa Sveučilišta u Buffalou u New Yorku.

"To uključuje nekoliko vrlo velikih ledenjaka na krajnjem sjeveru Grenlanda, koji se nalaze najbliže Arktičkom oceanu i prethodno su se sporo mijenjali", rekla je Csatho.

Novo istraživanje temelji se na 26 zasebnih satelitskih analiza, a sve pojedinačno objavljene su kao zasebne studije. Oni koriste različite metode za mjerenje nedavnih promjena na ledenoj plohi Grenlanda.

U nekim su slučajevima znanstvenici pratili kako se brzo slijeva led prema moru; u drugima su pokušali izmjeriti na koji je način gubitak leda smanjio ukupnu masu ledene ploče na temelju gravitacijskih tegljača na satelitima smještenim visoko iznad snimljenog područja.

Otapanje Grenlanda | Author: Ian Joughin/ UW APL Polar Science Center Ian Joughin/ UW APL Polar Science Center

Grupa IMBIE, koja već približno šest godina pokušava na ovaj način usporediti znanstvene rezultate, učinila je istu analizu i za Antarktiku. I tamo su zabilježeni nagli gubici.

Novo izvješće Grenlanda dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je međuvladino vijeće Ujedinjenih naroda za klimatske promjene - središnji izvor projekcija porasta razine mora - u posebnom izvješću sugeriralo da bi ono moglo biti i više nego što je prije procijenjeno. Ali broj se povećao, za oko pola metra, zbog dodatnih mogućih gubitaka leda s Antarktike, a ne Grenlanda.

Sada, kažu neki stručnjaci, najgoru prognozu će možda trebati ponovo revidirati i podići najgornju granicu.

"Da je (izvještaj) počeo primjerice danas, a ne prije dvije godine, mi bismo sigurno ozbiljno razmislili o katastrofalnim procjenama za Grendland i uzeli bi u obzir ovo novo istraživanje", rekao je Michael Oppenheimer, klimatski znanstvenik iz Princetona koji je surađivao na poglavlju o porastu razine mora u ovom izvješću.

Pomor lososa na Aljasci Klimatske promjene Znanost Pomor lososa zbog vrućine - 'skuhali' se u rijekama

Iako topljenje leda zasad prati predviđanja na Grenlandu bi se po svemu sudeći moglo nastaviti i eskalirati topljenje leda do kraja stoljeća.

Csatho je rekla da su prethodna istraživanja već sugerirala da je Grenland usmjeren prema većim gubicima od očekivanih, ali pojedina su se istraživanja znatno razlikovala. Konsenzus tih različitih studija, rekla je, potvrđuje velike gubitke ledene plohe.

"Sada postoji jedan glas. Ovi rezultati su ono što proizlazi iz povezivanja svih dosadašnjih istraživanja. To je puno jači argument", zaključila je znanstvenica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 18:38 07.Ožujak 2020.

    Bila sаm zaista lоšа djеvojkа. Kаznitе mе svojim kuraсem u ustimа! –– KISSIA.CLUB

  • Avatar maks20022
    maks20022 18:09 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • 17:57 07.Ožujak 2020.

    Mary, 22. bxes.xyz/d962097