Znanost
10149 prikaza

Otkrili crnu rupu koja je toliko velika da ne bi smjela postojati

Crna rupa u našoj galaksiji
YouTube screenshot
Do sad se vjerovalo da su crne rupe maksimalno 20 puta mase našeg Sunca - ovo otkriće je pobilo sve teorije

Znanstvenici su otkrili "monstruoznu crnu rupu" toliko masivnu da, u teoriji, ona ne bi trebala postojati.

To je zvjezdana crna rupa - vrsta koja se formira nakon što zvijezde umiru, propadaju i eksplodiraju. Istraživači su i prije vjerovali da su crne rupe maksimalno 20 puta veće od mase našeg sunca jer, kako ove zvijezde umiru, one gube većinu svoje mase eksplozijama koje izbacuju materiju i plin koje raznose zvjezdani vjetrovi, piše CNN.

Tu je teoriju sada srušio LB-1, novootkrivena crna rupa. Smještena na udaljenosti od oko 15 000 svjetlosnih godina od Zemlje, masa je 70 puta veća od našeg sunca, navodi se u priopćenju Kineske akademije znanosti.

Sedna ISPRAVCI Znanost Pet mitova o svemiru za koje mislimo da su točni

Otkriće su u srijedu objavili kineski istraživači u časopisu Nature .

"Crne rupe takve mase uopće ne bi trebale postojati u našoj galaksiji, prema većini sadašnjih modela evolucije zvijezda", rekao je Liu Jifeng, voditelj tima koji je otkrio ovog galaktičkog diva.

"LB-1 je dvostruko masivniji nego što smo mislili da je moguće. Sada će se teoretičari morati suočiti s izazovom objašnjavanja njegove nastajanja."

Znanstvenici ne mogu dokučiti kako je LB-1 postao toliko ogroman.

Kineski tim predložio je niz teorija. Veličina LB-1 sugerira da on "nije nastao gašenjem samo jedne zvijezde", navodi se u studiji - umjesto toga, potencijalno bi mogle biti dvije manje crne rupe jedna oko druge.

Druga je mogućnost da se formirao iz "rezervne supernove". Tada supernova - posljednja faza eksplodirajuće zvijezde - tijekom eksplozije izbacuje materijal, koji potom pada natrag u supernovu, stvarajući crnu rupu.

Ali, ako se tako formirao LB-1, možda ćemo prvi put imati "izravne dokaze za ovaj postupak", navodi se u studiji.

Patuljasti planet Farout Malen i spor Znanost Umjesto misterioznog planeta 9, našli nešto drugo

LB-1 nije najveća crna rupa ikad otkrivena - ali je najveća ovakve vrste. najveća takve vrste. Postoji nekoliko vrsta crnih rupa. Supermasivne crne rupe mnogo su veće - mogu biti milijarde puta veće od mase našeg sunca.

Znanstvenici vjeruju da se supermasivne crne rupe mogu povezati sa stvaranjem galaksija, jer one često postoje u središtu masivnih zvjezdanih sustava - ali još uvijek nije jasno kako i koji je oblik prvi.

Smatra se da su zvjezdane crne rupe obično raštrkane po svemiru, ali ih je teško otkriti jer one obično ne emitiraju X-zrake - to čine samo kad izbace plin iz zvijezde koja se gasi. One su toliko neuhvatljive da su znanstvenici samo pronašli, identificirali i izmjerili oko dvadesetak zvjezdanih crnih rupa, navodi se u priopćenju.

Istraživači s Kineske akademije znanosti pokušali su drugačijim pristupom. Umjesto da traže rendgenske zrake koje emitiraju crne rupe, tim je tražio zvijezde koje su kružile oko nevidljivog predmeta – jer su bile uhvaćene u gravitaciju crnih rupa.

Njihovi napori su se isplatili - ubrzo su uočili divovsku zvijezdu osam puta veće mase od sunca u orbiti oko toga što se ispostavilo da je LB-1.

"Ovo otkriće prisiljava nas da preispitamo naše modele formiranja crnih rupa zvjezdane mase", rekao je David Reitze, fizičar sa Sveučilišta na Floridi. U svibnju je Reitzeov tim objavio je svoje veliko otkriće - promatrajući nikad prije viđeni sudar neutronske zvijezde i crne rupe, koji je slao valove u prostor i vrijeme.

Scena iz filma Gravity Smrt u svemiru Znanost Nestali astronauti u svemiru: Snimili njihove zadnje urlike

Ova srodna otkrića - sudar, a sada i LB-1 - upućuju na to da znanstvenici doživljavaju "preporod u našem razumijevanju astrofizike crne rupe", rekao je Reitze u priopćenju.

Tijekom prošle godine bilo je još nekoliko otkrića koja su pridonijela ovoj renesansi. U listopadu su istraživači otkrili nešto za što vjeruju da je nova vrsta crne rupe, manja od ostalih vrsta. I ranije ovog tjedna astronomi su otkrili crnu rupu koja zapravo pomaže malim, tek stvorenim zvijezdama da rastu umjesto da ih uništavaju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 20:30 03.Prosinac 2019.

    Sram ju bilo, kad postoji a nebi smjela