Znanost
797 prikaza

Otkrili novi antibiotik koji se nalazi - u nosu!

Prehlada
Thinkstock
Njemački su znanstvenici pronašli lijek za zlatni stafilokok na najneobičnijem mjestu - u ljudskom nosu

Njemački znanstvenici su došli do nevjerojatnog otkrića. Pronašli su bakteriju koja proizvodi antibiotik koji se može boriti protiv otpornog zlatnog stafilokoka (lat. Staphylococcus aureus) u ljudskom nosu. Prema studiji, antibakterijsko svojstvo nazvano lugdunin učinkovito liječi teške infekcije rana i kože. Znanstvenici su ga primijenili na miševima koji su imali kožne ozljede i primijetili da je došlo do značajnog smanjena i poboljšanja rana.

Takve zaraze su postale otpornije na antibiotike kojima se obično liječe. Stoga je ova "super bakterija" Staphylococcus lugdunensis prijelomno otkriće u području zdravstva. Ipak, istraživači su rekli da se lugdunin možda neće moći odupirati protiv više spojeva otpornih na antibiotike i možda neće razviti otpor kao drugi antibiotici.

Bakterija je prisutna u tek oko 10 posto ljudi, a može uzrokovati i infekcije. No, istraživanja dokazuju da je samo 6 posto od 187 bolničkih pacijenata koji su imali Staphylococcus lugdunensis, također imali zlatni stafilokok.

Ovi nalazi su ohrabrujući, ali znanstvenici još ne znaju točno kak lugdunin djeluje, a trebat će godine testiranja kako bi saznali.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.