Znanost
20826 prikaza

Otkrili što je 15-metarsko nasukano čudovište

Morsko čudovište u Indoneziji
screenshot/youtube
Znanstvenici su identificirali divovsko morsko stvorenje koje se nasukalo na indonezijskoj plaži prošli tjedan


Ogromno morsko stvorenje, vjerojatno s kljovama, prošlog je tjedna izbacilo more na plažu i Indoneziji. Zastrašeni stanovnici otoka Seram koji su ga ugledali objavili su fotografije na internetu, nakon čega je uslijedila globalna igra pogađanja - Što je to zapravo? Kako je došlo do indonezijskog otoka?

S druge strane, ljudi sa Serama pitali su nešto puno praktičnije - kako ga se riješiti?
Asrul Tuanakota, 37-godišnji ribar koji je prvi uočio stvorenje misleći da je riječ o brodiću koji se nasukao u plitkom moru, nakon što se približio shvatio je da je riječ o 15-metarskom trulom tijelu nepoznatog bića. Pretpostavio je da se radi o nekoj vrsti divovske lignje, jer su ostaci životinje izgledali poput krakova.

Cijela je plaža bila krvava

Krv koja je izlazila iz životinje obojila je vodu blizu obale u svijetlo crvenu boju, što nije zaustavilo mještane da ulaze u more te slikaju neman.

George Leonard, šef znanstvenika na Ocean Consrvancyu je nakon nekoliko dana premišljanja utvrdio da je riječ o tzv. baleen kitu, sudeći po dijelovima izbačenog kostura i onog što se čini poput ploča kojima se te životinje služe kako bi "filtrirale hranu".

Plinovi koji su nastali truljenjem transformirali su tijelo kita u vrlo neobičan oblik.

Seram, najveći otok iz skupine Maluku otočja se nalazi u blizini migracijskih puteva kitova, što pruža objašnjenje kako je morsko čudovište završilo tamo.

Zašto nije potonuo?

Lokalci su zatražili pomoć vlasti u uklanjanju trupla. Inače, mrtvi kitovi obično potonu na dno oceana, zbog čega morska stvorenja imaju višemjesečnu zalihu hrane, pa ostaje pitanje zašto se to nije dogodilo i u ovom slučaju.

Znanstvenici teoretiziraju kako je kit možda imao bakterijsku infekciju zbog kojeg se ispušta toliko plinova koji su ga izobličili, a jedna je mogućnost kako je umro nesretnim slučajem nakon što ga je zahvatio i ozlijedio kakav veći brod.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.