Znanost
22275 prikaza

Otok nestao preko noći: U dubine odnio i ugrožene vrste

East Island na Havajima
Screenshot
Ne može se predvidjeti hoće li se otok u nekoj mjeri vratiti, a stručnjaci intenzivno rade na pokušaju očuvanja ugroženih vrsta na ostalim ugroženim otocima

Nestanak otoka kojeg su baš u tom trenutku proučavali, šokirao je i prestrašio znanstvenike. Predmet njihovog istraživanja bila je skupina udaljenih otoka u havajskom arhipelagu od kojih je jedan početkom ovog tjedna u potpunosti nestao. 

Otok je dio velikog koraljnog grebena French Frigate i žrtva uragana Walaka, kategorije 3. Uragan je u potpunosti potopio East Island, dug oko kilometar i širok oko 120 metara. Na otoku se nalazilo mnoštvo zelenih kornjača koje su na rubu izumiranja. Profesor sa Sveučilišta na Havajima Chip Fletcher iznenadni nestanak otoka nazvao je "a holy shit moment". Kaže kako nestanak ukazuje na "još jedan trenutak uništenja mreže različitih svjetskih ekosistema". 

"Ovo što se dogodilo ne iznenađuje ako uzmete u obzir veliku snagu uragana uz već prisutnu pojavu podizanja razine mora. Vjerojatnost ovakvih promjena prati izražene klimatske promjene", naglašava Fletcher. 

Poseban tim stručnjaka pregledat će ovo područje kako bi procijenili razmjere štete. 

Iako malen, ovaj otok udaljen više od 880 kilometara od Honolula, bio je mjesto na kojem su živjeli tuljani, zelene kornjače i ptice. Nestao je gotovo preko noći i tako uništio populaciju ionako ugroženih vrsta, posebno havajske morske medvjedice, sa 1400 jedinki diljem svijeta, od kojih većina obitava u tim područjima. Ovi koraljni otoci dom su 96 posto populacije havajskih zelenih kornjača, od kojih se polovica izliježe na otoku, piše Popular Mechanics. 

Direktor Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere Charles Littnan kaže kako će proći godine kako bi se mogao razumjeti obujam šteta koju je nestanak ovog otoka uzrokovao, posebno što se tiče života ugroženih životinja. Posebno ga brine niz nestanaka staništa ugroženih kornjača i tuljana, jer je i obližnji otok Trig nestao početkom ove godine, zbog velike aktivnosti valova. 

"Ovi maleni, pješčani otočići jako se bore da se održe na životu u sve toplijem svijetu i sa sve većim podizanjem razine mora. Ovaj nas je događaj suočio s onim što nam najavljuje našu budućnost i pokazuje nam kakvo bi ona mogla izgledati", naglašava Littnan. 

Otok koji je nestao je povijesno poznato mjesto gniježđenja kornjača. Prije uragana otišle su sve odrasle ženke, pa se čini kako nije ugrožena odrasla populacija. No stručnjaci procjenjuju kako se 19 posto kornjača još nije izleglo i da ih je oluja u potpunosti uništila. A uništeno je i 20 posto kornjača koje su s trebala izleći na obližnjem najvećem otoku, piše Huffington Post. 

30 posto populacije tuljana rađa se na ovom otoku, a ove godine bilo je 12 beba. Nakon detaljnog pregleda znanstvenici će moći utvrditi koliko ih je uspjelo otići s otoka prije oluje a koliko ih je stradalo. Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na utjecaj kojeg na životinjsku populaciju ostavljaju ove ekstremne klimatske promjene. 

Upravo područje Tihog oceana je mjesto na kojem će klimatske promjene potaknuti razvoj sve većih i snažnijih uragana, smatra Phil Klotzbach, stručnjak za uragane sa Sveučilišta Colorado.

East Island otok na Havajima | Author: Screenshot Screenshot

Kaže kako je uragan Walaka rapidno dosegnuo "impresivnu jačinu" i od tipične tropske oluje narastao do velikog i razornog uragana sa vjetrovima koji pušu gotovo 200 km na sat u samo 30 sati. Nakon što je dosegao snagu uragana kategorije 5, oslabio je na putu prema sjeveru. 

"Potpuno uništenje otoka je impresivno", rekao je Klotzbach nakon što je pregledao snimke. 

Ne može se predvidjeti hoće li se otok u nekoj mjeri vratiti, a stručnjaci intenzivno rade na pokušaju očuvanja sve većeg broja ugroženih vrsta na nizu sličnih i ugroženih otočića, a čak se razmišlja i dovoženju novih količina pijeska kako bi neki od otoka obnovili.

"Morat ćemo razmišljati o nizu kreativnih rješenja kako bi pomoglo očuvanju ovih vrsta i omogućili im budućnost", naglašava Littnan. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 13:27 25.Listopad 2018.

    sutra će se opet pojaviti