Znanost
534 prikaza

Ovo će vas uvjeriti da je globalno zatopljenje stvarno

Zemlja
Pixabay
Zemljina površina se zagrijava, a to bi moglo imati katastrofalne posljedice za nas

Razne studije pokazuju da se globalno zatopljenje ubrzava, da je rast razina mora neizbježan, a temperaturni rekordi padaju iz mjeseca u mjesec. Svjetski vođe sudjeluju na konferencijama gdje pokušavaju naći rješenje kako zaustaviti globalno zatopljenje, a znanstvenici su sve zabrinutiji. 

Iako pojedinci osporavaju klimatske promjene, podaci ne lažu - Zemljina površina se zagrijava. Podatke je lako dokumentirati i analizirati, no ponekad je teško predočiti koliko se zapravo klima promijenila u posljednjih 100 ili 150 godina. 

Zato je znanstvenik Ed Hawkins napravio infografiku koja pokazuje kako se temperatura mijenjala, odnosno koliko je narasla u proteklih 150 godina, od 1850. godine do danas.

via GIPHY

U zadnjih stotinu godina došlo je do najvećeg zagrijavanja zemljine površine u posljednjih 1300 godina. Tako je između 1906. i 2006. godine, prosječna temperatura porasla za 0,6-0,9°C, a brzina porasta temperature se gotovo udvostručila u posljednjih 50 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.