Znanost
134 prikaza

Ovo su najopasniji vozači na cesti

Prometna nesreća
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Vlada mišljenje kako su umirovljenici najgori vozači, ali postoje gori od njih

Novo istraživanje sveučilišta u Swanseaju opovrgava ideju da su stariji ljudi opasni vozači, prenosi BBC.

Analiza podataka o automobilskim nesrećama pokazala je da su sedamdesetogodišnjaci tri do četiri puta manje upleteni u nesreće od vozača do 21 godine starosti.

Stariji vozači najviše pogrešaka rade pri skretanju u desno i pri pretjecanju, navodi se u studiji koja je predstavljena na Britanskom znanstvenom festivalu.

Mladi vozači će, pak, vjerojatnije biti uključeni u nesreće zbog prebrze vožnje i gubitka kontrole nad vozilom.

Charles Musselwhite, profesor gerontologije na sveučilištu u Swanseaju, kaže da se opasna vožnja općenito ne povezuje sa starijim vozačima. Iako će oni izazvati više nesreća nego četrdesetogodišnjaci u naponu koncentracije, seniori su, i to s golemom razlikom, sigurniji nego mladi vozači.

Stariji vozači najviše pogrešaka rade kad su pod pritiskom drugih sudionka u prometu, pokazala je studija. Zanimljivo je i da će seniori češće biti upleteni u nesreće sa svojim vršnjacima, što sugerira da rade slične pogreške u vožnji.

Musselwhite naglašava da će stariji vozači pad vozačkih sposobnosti koj je zbog dobi neminovan kompenzirati pažljivijom i sporijom vožnjom, ostavljanjem većeg razmaka među automobilima i izlaskom na cestu po boljem vremenu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.