Znanost
10443 prikaza

Panika: Najviša zgrada u San Franciscu tone i naginje se

Millennium Tower u San Franciscu, zgrada od 200 metara koja tone
ESA
Stanovi u njoj do otkrića ESA-e bili su najskuplji na zapadnoj obali SAD-a

Millennium Tower u San Franciscu najviša je stambena zgrada u SAD-u zapadno od rijeke Mississippi, gradnja mu je do otvaranja 2009. koštala 350 milijuna dolara i uopće slovi za mjestu s višemilijunski vrijednim najluksuznijim stanovima u tom gradu. Pogled na San Francisco Bay, na Golden Gate Bridge... A sad je europska svemirska agencija ESA svojim satelitima Sentinel 1 otkrila da zgrada tone brzinom od čak četiri centimetra godišnje, pa čak i to da se zgrada naginje. Kako je riječ o 197 metara visokoj 58-katnici, riječ je o vrlo gadnom problemu u centru takvog jednog velegrada kao što je San Francisco i o krajnje mračnim prognozama za zgradu čiji su graditelji i arhitekti od 2008. do 2010. za taj projekt pobrali mnoštvo najviših nagrada struke.

Zgrada Hamburške filharmonije 866 milijuna eura Style Najružnija zgrada Hamburga je "gospodarski krimić"

ESA je otkrila što se sa zgradom događa u sklopu svojih preliminarnih mjerenja satelitima kako bi u doglednoj budućnosti napravila mapu promjene visine tla u svim ili većini urbanih područja na svijetu. Osim San Francisca, ESA je otkrila probleme i u Oslu, na mjestu željezničkog kolodvora, točnije, onih zgrada koje su se pokazale kao izgrađene na tlu koje se baš i ne odlikuje posebno dobrom nosivosti. U slučaju zgrade u San Franciscu pretpostavlja se da je razlog propadanju u tlo i nakrivljavanju to što je zgrada izgrađena na mjestu na kojem čvrsto tlo počinje tek na dubini od 60 metara ispod površine. Zgrada, pak, seže do 30 metara u dubinu, tako da njeni temelji leže čak 30 metara iznad točke na kojoj počinje tlo koje bi bilo sposobno podnijeti ogromnu masu zgrade iznad. Riječ je inače o četvrtoj najvišoj zgradi u tom gradu i najvišoj armiranobetonskoj građevini u San Franciscu.

Projekt Zahe Hadid za novi terminal na Plesu Zaha Hadid Life Arhitektonska nobelovka čiju ideju za Pleso Zagreb nije htio

Dvoetažni stanovi pri vrhu dosežu cijenu od 12 milijuna dolara, odnosno toliko su dosezali na tržištu prije nego što je ESA objavila svoje otkriće, i bili su najskuplji stanovi u zgradi na zapadnoj obali SAD-a. Crno bijela fotografija ESA-e ukrašena je točkama koje pokazuju mjesta u problematičnoj četvrti koja su se slegla u promatranom razdoblju od veljače 2015. do nedavno. ESA je inače otkrila da tone i gradić smješten istočno od San Francisca, Pleasanton, nekih centimetar godišnje, i to zbog suše i opadanja razine podzemnih voda. Posljednjih se godina inače po svijetu otkriva sve više mjesta koja tonu zbog previše crpljenja podzemnih voda. Stanje u San Franciscu i s Millennium Towerom utoliko je gore što je San Francisco izrastao na izrazito trusnom području na kojem se sudaraju dvije tektonske ploče.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.