Znanost
25555 prikaza

Planeti koji su bolji za život od Zemlje

Egzoplanet i život na njemu
NASA
Astronomi su otkrili da naš planet uopće nije stigao razviti život onako kako je mogao, kao i način za otkriti one koji jesu

Zemlja se čini savršenim mjestom za život jer je to još uvijek jedini poznati planet na kojem smo sigurni da je život moguć - no nova istraživanja pokazuju da bi i drugi planeti mogli imati oceane koji su još gostoljubiviji, nudeći život raznolikiji nego što ga poznajemo.

Istraživači su koristili NASA-in softver nazvan ROCKE-3D kako bi simulirali cirkulaciju oceana i klimu na različitim vrstama egzoplaneta ili planeta izvan Sunčevog sustava.

Planetni sustav TRAPPIST-1 sa sedam planeta poput Zemlje | Author: NASA/JPL-Caltech NASA/JPL-Caltech

Oceanski život na Zemlji ovisi o uzlaznim strujama pomoću kojih hranjive tvari prelaze iz mračnih dubina u one dijelove koji su obasjani sunčevim svjetlom, odnosno tamo gdje je moguć fotosintetski život. Istraživači kažu da veća snaga ovakvih strujanja od dna prema gore u oceanima znači pritjecanje više hranjivih sastojaka, a to znači i veću biološku aktivnost.

Istraživački tim koristio je softver da utvrdi "koji će (tipovi) planeta imati najučinkovitiji razvoj i tako ponuditi posebno gostoljubive oceane", rekla je Stephanie Olson, vodeća istraživačica sa Sveučilišta u Chicagu, u četvrtak dok je predstavljala svoje istraživanje na Goldschmidtovoj konferenciji o geokemiji u Barceloni.

Umjetnički prikaz egzoplaneta Svemirsko čudo Znanost Astronomi zbunjeni: Otkrili ogroman 'planet-čudovište'

"Otkrili smo da veća atmosferska gustoća, sporije stope rotacije i prisutnost kontinenata dovode do većih uzlaznih strujanja u oceanima", rekla je Olson.

"Daljnja posljedica je da Zemlja možda nije optimalno naseljena, a život negdje drugdje možda uživa u planetu koji je čak gostoljubiviji od našeg."

"Ovo je iznenađujući zaključak", rekla je Olson. "Pokazuje nam da bi uvjeti na nekim egzoplanetima s povoljnim obrascima cirkulacije oceana mogli biti pogodni za život koji je obilniji ili aktivniji od života na Zemlji."

Mliječna staza slikana iz Italije | Author: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL

NASA je objavila da bi najbolja šansa za pronalazak života drugdje u našem vlastitom sunčevom sustavu mogla biti na oceanskim svjetovima poput Jupiterovog mjeseca Europa i Saturnovog mjeseca Enceladusa. No potraga za životom uvelike je uključivala traženje egzoplaneta unutar nastanjivog područja oko zvijezda oko kojih planeti kruže, odnosno na odgovarajućoj udaljenosti za održavanje površinske temperature pri kojoj na površini može biti tekuće vode.

"NASA-ina potraga za životom u svemiru fokusirana je na takozvane životne zone planeta, unutar kojih su mogući tekući vodeni oceani. Ali nisu svi oceani jednako gostoljubivi. Neki će oceani biti bolja mjesta za život od drugih zbog načina cirkulacije u njima", rekla je Olson. "To su uvjeti koje trebamo tražiti na egzoplanetima."

Mjesečev program SSSR-a Svemirska utrka Znanost Razlog zašto SSSR nikad nije poslao čovjeka na Mjesec

Istraživanje egzoplaneta danas je moguće samo promatranjem izdaleka, jer s trenutnom tehnologijom ne možemo putovati do njih. Teleskopi nam mogu pomoći u uočavanju kakvi bi na egzoplanetima mogli biti uvjeti, ali ti se podaci moraju primijeniti i na modelima klime i evolucije na planetima različitima od naših. Kad se podaci i modeli kombinirano promatraju, znanstvenici na osnovu toga mogu odrediti koji bi od tih planeta mogli biti pogodni za život.

"Uvijek će postojati ograničenja u našoj tehnologiji. Ali, gotovo je sigurno da je život u svemiru češći od života koji smo kadri primijetiti", rekla je Olson. "To znači da bismo se u svojoj potrazi za životom u svemiru trebali usredotočiti na onaj dio pogodnih planeta kod kojih će velike i aktivne planetarne biosfere biti najviše moguće, jer to su planeti na kojima će život biti najlakše detektirati - i gdje bi neotkrivanje života bilo najznačajnije."

Ovim otkrićima nastavlja se zanimljivo daljnje proučavanje oceanskih svjetova.

"Smatramo da su oceani važni u reguliranju nekih od najistaknutijih znakova života koje bismo mogli biti kadri uočiti na naseljivim svjetovima, ali naše razumijevanje oceana izvan Sunčevog sustava trenutno je vrlo rudimentarno", rekao je Chris Reinhard, profesor Tehnološkog instituta u državi Georgija koji nije sudjelovao u istraživanju. "Rad dr. Olson predstavlja značajan i uzbudljiv iskorak u našem razumijevanju oceanografije egzoplaneta."

Članak je preuzet sa CNN-a.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • kelab 00:39 28.Kolovoz 2019.

  Svemir mora biti pun zivota, jer njegov Tvorac je Izvor Zivota, tako meni rec e moj zupnik.

 • Avatar Mado
  Mado 17:30 27.Kolovoz 2019.

  Ne postoji planeta koja je bolja za život od Zemlje, ne postoji život u svemiru, postojimo samo mi i Bog.

 • Avatar Potrčalo
  Potrčalo 14:51 27.Kolovoz 2019.

  Do tamo će moći otputovati samo zamrznuti embriji raznih vrsta.