Znanost
6320 prikaza

Potonuo je 1915., nikad više nije viđen - traže ga dronovi

Sir Ernest Shackleton, Endurance
Screenshot Youtube
Nadaju se stručnjaci kako će otkriti legendarni brod, koji je potonuo nakon što je bio okovan ledom

Jedna će ekspedicija na Antarktici pokušati pronaći davno izgubljeni brod Sir Ernest Shackletona - Endurance koji je potonuo u morske dubine za vrijeme neuspješne misije 1915. godine.

Sir Ernest Henry Shackleton bio je anglo-irski polarni istraživač, jedan od sudionika razdoblja poznatog kao herojsko doba antarktičkih istraživanja. Njegova najpoznatija Imperijalna trans-antarktička ekspedicija od 1914. do 1917. godine neslavno je završila nakon što je brod Endurance kojim su plovili okovao led. 28 članova posade je sa tri čamca uspjelo doći do Slonovskog otoka. Svi su preživjeli nakon što su Shackleton i još petorica uspjeli doći do južne obale Južne Georgije u jednom od malih čamaca, odakle je organizirana akcija spašavanja preostalih ljudi.

Brod Endurance | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Članovi Weddell Sea Expedition 2019 vjeruju kako se Endurance nalazi na dubinama Weddellovog mora više od stoljeća. Članovi nizozemskog istraživačkog broda Agulhas II završili su svoju prvu misiju i sada će krenuti u istraživanje puta kojim je plovio nestali brod, piše Popular Mechanics. 

Tadašnji kapetan Endurancea Frank Worsely izmjerio je točnu lokaciju njegova potonuća, a ti su zapisi i dalje sačuvani, pa se posada nada kako postoji jako velika mogućnost da pronađu slavnu olupinu, ako ih posluži vrijeme.

Tijekom misije koristit će autonomna podzemna vozila koje je proizvela nezavisna kompanija Oceans Infinity. Ti podvodni dronovi radit će u tandemu uz vozilo kojim će se upravljati iz daljine. Upravo ova vozila ključni su instrumenti u potrazi za olupinom za koju istražitelji vjeruju kako bi mogla biti u dosta dobrom stanju, barem sačuvana od životinja koje zasigurno ne mogu egzistirati u tako hladnim vodama.

Ako ju ili kad ju pronađu neće ju dirati već samo fotografirati. Morski biolog Mensun Bound rekao je kako postoji dobra šansa "da je trup broda u još kakvom takvom očuvanom stanju". Pozitivne misli imaju i drugi. 

Brod  Endurance | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
"Prije nego je brod potonuo led je probio trup na nekoliko mjesta, no i dalje vjerujem da je održala svoju strukturu kako bi mogla preživjeti udarac. Na drvenim olupinama koje sam vidio većina trupa bila je otvorena, no to se gotovo uvijek događalo nakon odlaganja", stoji u jednom postu.

Potonuće Endurancea zapravo je pomoglo u razvoju legende o ovom istraživaču. Kada je led slomio brod u veljači 1915. godine Shackleton i članovi posade ostali su s brodom do studenog. Odolijevali su tim strašnim uvjetima i krenuli u potragu za spasiocima, a kako smo već i ranije napisali, u spašavanju članova posade su uspjeli. No brod ipak nisu uspjeli sačuvati, pa će biti zanimljivo vidjeti u kakvom je stanju nakon čitavog stoljeća.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FrancesHart 15:00 09.Veljača 2019.

    Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ------>>>>> www.WebJob33.Com