Znanost
42405 prikaza

Rast temperatura: Stotine leševa izlaze ispod leda

Alpinist na Mont Blancu
Pixabay
Procjenjuje se da će u vrlo kratko naredno vrijeme otopljeni glečeri izbaciti stotine mumija

Talijanski mediji objavili su pronalazak tijela troje planinara poginulih u tamošnjim Alpama još prije dva desetljeća. Policija je priopćila da su tijela pronađena s talijanske strane prema Mont Blancu, najvišem planinskom vrhu u Europi. "Ledenjak se stalno povlači, otapa se, i možemo pretpostaviti da su ove osobe poginule oko 1995. godine", kazao je glasnogovornik alpskih spasilačkih policijskih jedinica u sjeverozapadnoj talijanskoj regiji Val d'Aoste. Tijela je otkrio jedan francuski penjač i uslikao ih.

Sva tri su bila povezana užetom. U srpnju su u Švicarskoj, također u Alpama, pronađena tijela bračnog para koji je nestao još prije 75 godina kad su otišli pomusti krave. Ledenjak Chandolin u kantonu Valais tada ih je progutao, da bi ih ove godine, uslijed sve viših temperatura i otapanja, izbacio na površinu, odnosno, njihova su tijela izvirila. Samo u švicarskim Alpama pretpostavlja se da bi se u kratkom narednom vremenu moglo naići na stotine mumificiranih tijela poginulih.

Požari u Dalmaciji Klimatske promjene Znanost Požari budućnosti: Split je početak, nitko ih neće moći gasiti

Tijela koja bi se otapala iz glečera znala su se otkrivati i ranije, prije klimatskih promjena, jer se glečeri kreću, pucaju, imaju dinamično postojanje. No, posljednjih godina klimatske promjene diljem svijeta otapaju sve više davno ili nedavno stradalih ljudi na njima. Prošle godine otkrivena su tijela dvojice planinara koji su 1999. nestali u Tibetu pri pokušaju uspona na vrh Shishapangma visok 8027 metara, 14. najviši u svijetu. Bila je riječ o Alexu Loweu i Davidu Bridgesu. Stradali su na visini od oko 6300 metara.

U Italiji je prije dvije godine u jednom trenutku glavna vijest bila da je globalno zatopljenje na jednom glečeru u talijanskim Alpama na vidjelo iznijelo tijela dvojice vojnika iz Prvog svjetskog rata, zapravo nestalih pred sam kraj, 1918. Ratovalo se i na takvim mjestima i po svoj prilici je neka od granata izazvala lavinu ili nekakvo obrušavanje koje ih je zatrpalo. Jednome su u džepu pronašli ljubavno pismo supruge Marije na češkom jeziku.

U siječnju 2011. u Argentini su pronašli savršeno očuvane ostatke troje djece, umrle prije čak 500 godina. Bila je riječ o malim Inkama, koje su ritualno žrtvovali tako što su ih ostavili da se smrznu u Andama. Ubrzo ih je progutao glečer i takve su ih, skupljene da se ugriju, pronašli početkom 21. stoljeća. Takvih primjera posljednjih je godina sve više.

Bilo da je riječ o olupini aviona koji je 1952. nestao na Aljasci, o mnoštvu planinara, o muškarcu koji je sa svojom mulom još u 16. stoljeću propao u pukotinu na glečeru u švicarskim Alpama. Isto tako pronalaze se ostaci rimskih novčića, obuće iz brončanog doba, ostaci konja iz željeznog doba, a nisu svi pronalasci niti previše zabavni. U Sibiru je nedavno zbog otapanja došlo do epidemije antraksa među sobovima jer se otopilo tijelo u prethistoriji od antraksa umrle životinje.

Oslobađaju se virusi kakve čovječanstvo ne pamti. Najspektakularnije je bilo otkriće muškarca nazvanog "Ötzi" iz 1991., iznenađujuće dobro očuvanog, s obzirom da je stradao u Alpama oko 3300. godine prije Nove ere. Ovaj pronalazak poznat je još i kao "Tirolski ledeni čovjek". Bio je star oko 45 godina, visok 165 centimetara, težak 61 kilogram, kemijskim i biokemijskim analizama znanstvenici su utvrdili da je djetinjstvo proveo kod Bolzana, da bi potom odselio 50 kilometara sjevernije.

Grenland Globalno zatopljenje Znanost Znanstvenici u panici: Grenland se ubrzano otapa

Posljednji obrok mu je bilo jelo od jelena, žitarica i korijenja, uz kruh od divlje pšenice, korijenja i nekog voća. Svašta su još otkrili. Da je vjerojatno bio pastir na velikim visinama, ali i da je imao veze s proizvodnjom bakra. Potom da je imao duboke smeđe oči, bradu, da je imao problem s prehranom jer nije podnosio laktozu, da je po tijelu imao čak 61 jednostavnu tetovažu od 0,7 do 4 centimetra duljine. Tek 2001. otkrili su mu vršak strijele u lijevom ramenu, što je odgovaralo rupi na njegovom ogrtaču.

A 2010. otkrili su i tragove krvi nekoliko osoba na njemu. Jedne osobe na nožu, dvije na jednoj od nekoliko strijela koje je nosio skupa sa bakrenom sjekirom, te četvrte na ogrtaču. Ispostavilo se da je netom prije u nekakvom sukobu, moguće u dolini, ubio dvije osobe, a jednu ranjenu nosio na leđima tijekom bijega. Pronašli su mu tragove udarca u glavu, što je moglo biti i kobno, te tragove da mu je netko uklonio štap od strelice i pokušao srediti ranu. Danas se pretpostavlja da su ga nekakvi kolege ili kolega na mjestu na kojem je pronađen sahranili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:12 28.Kolovoz 2017.

    oh my god