Znanost
1903 prikaza

Rekorderi: Grenlandski morski psi žive do čak 400 godina

Grenlandski morski pas
Reuters/Pixsell
Dosadašnji rekorder među kralježnjacima u dugovječnosti bio je grenlandski kit, star 211 godina

Grendlandski morski psi najdugovječniji su poznati kralježnjaci na Zemlji, rekli su znanstvenici, a prenosi BBC.  

Istraživači su analizirali 28 morskih pasa, a za određivanje njihove dobi koristili su se metodom radioaktivnog ugljika te su procijenili  da je jedna ženka stara oko 400 godina.

Prosječna životna dob im je 272 godine, ocjenjuju autori studije koja je objavljena u časopisu Science.

Grenlandski morski pas | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Stručni tim je ustanovio da morski ti psi rastu samo centimetar na godinu što utječe na njihovu dugovječnost, a spolnu zrelost stječu u dobi oko 150 godina.

Vodeći autor Julius Nielsen, pomorski biolog s kopenhaškoga sveučilišta, rekao je:

"Znali smo da se bavimo neobičnim životinjama, ali mislim da su svi koji su sudjelovali u istraživanju bili iznenađeni kad smo ustanovili koliko su morski psi doista stari".

Dosadašnji rekorder među kralježnjacima u dugovječnosti bio je grenlandski kit, star 211 godina. Ali i beskralježnjaci imaju kandidate za natjecanje u dugovječnosti, primjerice 507-godišnja školjka nazvana Ming nosi naslov najstarije životinje.

Grenlandski morski psi velike su životinje koje mogu biti duge do pet metara. Spori su plivači  a može ih se naći u hladnim dubokim vodama Sjevernog Atlantika.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.