Znanost
4294 prikaza

Činjenice o morskim psima koje vjerojatno ne znate

Morski pas tigar
Youtube
Morski svijet je manje istražen od svemira, no zato ponešto znamo o 'vladarima' dubina - morskim psima

Ovaj tjedan na Discovery channelu održava se 'Shark Week'. 28. puta se cijeli tjedan posvećuje morsim psima, što je najdulji program na kabelskoj televiziji ikad.

Morske psine nas fasciniraju iz različitih razloga, no vjerojatno najviše jer nas privlači nepoznato iz morskih dubina. Čak smo prema nekim procjenama manje istražili oceane nego svemir. Geolozi i oceanografi izradili su mape svih oceana, no u rezoluciji od pet kilometara, što znači da je većina površine ispod mora neistražena, dok je svemir istražen puno detaljnije.

Možda se upravo zato 'obraćamo' morskim psima, koji 'vladaju' dubinama kako bismo saznali nešto više o područjima kroz koja plivaju bez problema, za razliku od ljudi.

Budući da se 'Tjedan morskih pasa' razvio od početnih dokumentaraca koji su se sastojali samo od strogih činjenica do fikcije o morskim psima, donosimo vam 10 istinitih i vrlo zanimljivih činjenica o morskim psima:

 

1. Plove kroz more na isti način na koji se zrakoplovi kreću po nebu

Rep morskog psa tjera vodu da protječe iznad njegovih peraja kao što propeler stvara strujanje zraka preko krila zrakoplova. Njihove famozne leđne peraje pružaju im dodatnu stabilnost.

2. Većina vrsta neće se utopiti ako se prestanu kretati

Velika bijela psina | Author: Youtube Youtube

Koristeći mišiće oko usta, drevni morski psi mogli su pumpati vodu preko škrga kako bi mogli apsorbirati kisik. Suvremeni morski psi često dišu različito, koristeći radije brze plivačke pokrete kako bi natjerali vodu da prijeđe preko njihovih škrga. Kad žele stati i odmoriti se, vrate se metodi disanja povezanoj s mišićima, koja ne zahtijeva kretanje.

Iako, postoji nekoliko vrsta morskih pasa koje nemaju dovoljno čvrste mišiće da se mogu vratiti ovoj drevnoj metodi disanja. Znanstvenici su proučavali kako oni uzimaju predahe, premda ostaje nepoznato kako se nose  s tako jakim padom kisika.

3. Nemaju karijes

Nekoliko vrsta ima zube premazane fluorom, što im pomaže da ostanu jaki i bez karijesa.

4. Njihov mozak je među najvećima među ribama

Obično zamišljamo da su morski psi usamljeni lovci koji lutaju bespućima oceana, no mnogi od njih su društvena bića koja putuju u čoporu i imaju uspostavljenu hijerarhiju.

5. Mogu otkriti plijen na temelju njegovog otkucaja srca

Morski psi mogu pratiti električni impuls povezan s otkucajem srca putem sićušnih pora koje su smještene na njihovim 'nosevima' i zovu se Lorenzinijeve ampule.

6. Ne sviđa im se okus ljudskog mesa

Ako slučajno budete te sreće da vas ugrize morski pas, znajte da je mala šansa da će se on vratiti po repete, jer će shvatiti da vi baš i niste jestivi morski sisavac.

7. Imate više šanse da vas ugrize drugi čovjek nego morski pas

A još je manja šansa da umrete od njegovog ugriza. Svake godine se prijavi od 30 do 50 napada morskih pasa, a svega pet do 10 bude fatalno. Tako da iako je mala šansa da vas morski pas ugrize, još je manja šansa da umrete zbog toga.

Goblin | Author: Youtube Youtube

 

8. Skrovišta goblin morskih pasa preduboko su smještena da bi ih ljudi mogli istražiti

Ružičasti goblin morski psi žive uzduž kontinentalni podvodnih morskih grebena koji mogu biti smješteni i na dubini od više od stotinjak metara.

 

9. Najveća poznata kitopsina bila je dulja od kuće na četiri kata

Kitopsine su najveća živuća vrsta riba. Najveća je bila dulja od 12 metara i teška 21.318 kilograma.

10. Osjetljivi su

Oko 20-30 posto vrsta morskih pasa je blizu izumiranju, većinom zato što slučajno stradavaju u ribolovu, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.