Znanost
5882 prikaza

Revolucionarni lijek slučajno i za infarkt i za rak

Lijekovi u bolnici
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Planirali su njime spašavati ljude samo od upala, a ispalo je da su probili granice medicine

Znanstvenici su izmislili novi lijek koji smanjuje rizik od srčanog udara i umiranje od pojedinih vrsta raka tako što smanjuje mogućnost upala u organizmu, donosi Independent. Način na koji Canakinumab djeluje je tako što cilja na upalne procese koji mogu prouzročiti začepljene arterije i rast stanica pojedinih vrsta zloćudnih tumora. Liječnici novi lijek nazivaju probijanjem nove granice u tretiranju "srčanih stanja". Utvrdili su da lijek smanjuje opasnost od srčanog udara za 25 posto, a od umiranja od raka za čak 50 posto.

Usput, lijek jako umanjuje vjerojatnost da će onaj tko ga koristi oboljeti od gihta, artritisa ili sličnih bolesti. Razlog zašto je skupina znanstvenika krenula ovim putem jest to što su upalni procesi i njihov utjecaj na organizam posljednjih godina naslutili da takva stanja utječu na pojavu sve sile bolesti, čak i na pojave poput demencije. Jedna od vrsta raka čija se vjerojatnost korištenjem lijeka smanjuje, stoji dalje u izvještaju, je i rak pluća.

Mlada žena oboljela od raka SPAS MNOGIMA Znanost Čudesni tretman za rak na korak je do odobrenja

Do toga da lijek može imati protutumorno djelovanje znanstvenici su došli slučajno, naprosto uočivši u testovima nad onima na kojima su testirali novi protuupalni lijek, da brojke poručuju još nešto osim onoga što su testirali. To znači da će tvorci novog lijeka za tu vrstu terapije Canakinumab morati tek posebno testirati.

"Odjednom znamo da možemo liječiti same upale onako kako smo prije skoro 25 godina naučili da možemo liječiti kolesterol. To je vrlo uzbudljivo", kazao je voditelj istraživanja dr. Paul Ridker iz bostonske "Brighamove i ženske bolnice". Promatrajući rezultate istraživanja, liječnici ne tvrde da ovaj lijek sprečava rak da nastane, ali vjeruju da može bitno usporiti rast tumora koji su se već pojavili.

Dr. Barnett Kramer kaže i to da su učinci ovog lijeka na opasnost od umiranja od raka pluća obećavajući, ali da je zabrinut zbog pojedinih nuspojava tog lijeka. Konkretno, kod svakog tisućitog promatranog pacijenta lijek je povećavao rizik od pojave po život fatalnih infekcija, posebno kod starijih osoba i kod oboljelih od dijabetesa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.