Life
5903 prikaza

Sud odlučio: Baby puder uzrokuje rak kod žena!

Johnson dječji puder
Wikimedia Commons
Ovo je peti slučaj u kojem su žene oboljele od raka jajnika dobile odštetu zbog povezanosti Johnson & Johnson proizvoda s malignom bolesti

U ponedjeljak 21. kolovoza, kalifornijski je sud odlučio da 63-godišnjoj Evi Echeverriji tvrtka Johnson & Johnson mora isplatiti odštetu od 417 milijuna dolara. Naime, nesretna je žena desetljećima koristila proizvode te tvrtke, a ponajprije njihov dječji puder te je zaključeno da je upravo zbog tih proizvoda dobila rak jajnika. 

Eva je koristila baby puder u sklopu svoje dnevne higijene od svoje 11. godine, a prestala ga je koristiti tek 2016., kad je u novinama pročitala priču o ženi koja ga je koristila dugi niz godina te dobila rak jajnika.

Ipak,  to nije prvi takav slučaj i presuda suda u SAD-u o štetnosti kultnog talk pudera i njegovoj vezi s nastankom raka jajnika. Naime, u svibnju ove godine porota u St. Louisu je odlučila kako Johnson & Johnson treba isplatiti 110 milijuna dolara 62-godišnji Lois Slemp, kojoj je rak jajnika dijagnosticiran 2012. Ona je njihovu kozmetiku koristila punih 40 godina.

Slične je presude sud donio u još 3 slučaja - pri čemu su oboljele žene dobile odštete od 71, 70 i 55 milijuna dolara. 

Ludo je da proizvod za bebe kod žena uzrokuje rak!

Echeverria je u svom svjedočenju rekla: "da je postojalo upozorenje na proizvodu kako može uzrokovati rak, definitivno ga ne bi koristila", prenosi CNN

Kompanija nije dužna stavljati takve oznake upozorenja, a budući da se dječji puder zakonski smatra kozmetičkim proizvodom, ne podliježe procjeni američkog Udruženja za kontrolu hrana i lijekova. 

Sumnje o povezanosti talka i raka jajnika traju desetljećima. Još 1971. britanski znanstvenici analizirali su 13 tumora jajnika pod mikroskopom i otkrili da su se cestice talka nalazile duboko unutar deset uzoraka.

Ipak, 2005. se prema podacima Nacionalnog toksikološkog programa u SAD-u talk nije našao na popisu kancerogenih tvari zbog nedovoljno dokaza o štetnosti.

Prema europskim istraživanjima, korištenje talka je povisilo izglede ove maligne bolesti za oko 30 posto. Žene koje su duže vrijeme često koristile talk puder u ozbiljnijoj su situaciji, jer su one izložene dva do tri puta većem riziku raka jajnika.

- Ako se ne očisti s kože nakon korištenja, posebno ako je riječ o čestom korištenju, puder može prijeći u donji genitalni trakt i uzrokovati upalnu reakciju. Čestice talka su pronađene u limfnim čvorovima i drugom tkivu pacijentica s rakom jajnika" - objasnio je Daniel Cramer iz Bolnice za žene u Bostonu.

Što je zapravo talk u puderu?

Talk je mineral koji se nalazi posvuda u svijetu, a često se kaže kako je najmekši od svih minerala. Naziva ga se još i milovka te je česti sastojak raznih pudera. Zdrobljen se pretvara u bijeli prah. U kozmetici i ostalim proizvodima za njegu koristi se za upijanje vlage od 1984. 

Investitore nije briga

Čini se kako dioničari, vlasnici niti investitori nisu zabrinuti zbog financijskih problema J & J, iako tvrtku očekuje oko 2000 suđenja. Johnson & Johnson je najveći svjetski proizvođač proizvoda za zdravstvenu njegu s godišnjim prihodom od oko 72 milijarde dolara, a dječji puderi samo su mali dio njihovog asortimana, piše Chicago Tribune

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 15:50 23.Kolovoz 2017.

    Gluposti,pa puder je namjenjen bebama,ako su one prošle lišo što je dovraga s ovim ženama,što su se kupale u njemu..