Znanost
902 prikaza

Riješena jedna od najvećih svemirskih misterija svih vremena

Mjesto pada modula Saturn V
NASA
Nezgoda misije Apollo 16 razrješena je tek sada, 44 godine nakon što je lansirana

Točno 44 godine nakon svemirske misije u kojoj je na Mjesec lansirana letjelica Apollo 16 otkriveno je mjesto na kojem se srušio modul Saturn V.

U travnju 1972. godine letjelica je lansirana, ali se modul tijekom leta pokvario, a podaci koji su skupljeni zauvijek su ostali izgubljeni. Kad se modul odvojio od letjelice počeo se sve više udaljavati i posada ga nije mogla vratiti, a jedino što su mogli je promatrati kako se modul skupa s podacima udaljava u svemirsko bespuće.

Sada je konačno otkrivena lokacija, to jest krater na Mjesecu gdje je modul pao.

Mjesto pada otkrio je Jeff Plescia, znanstvenik sa sveučilišta John Hopkins. On je inače stručnjak za pronalazak stvari izgubljenih u svemiru, a uspio je preko fotografija visoke rezolucije snimljene sistemom LROC uočiti mjesto pada. 

"Konačno sam pronašao krater gdje je pao Apollo 16. Izgledao kao i ostali krateri, ali je njegov oblik drukčiji zbog pada", rekao je Hopkins za Science Alert

Misija Apollo 16 bila je zadnja planirana misija u kojoj su ljudi trebali sletjeti na Mjesec, ali uslijedila je još jedan i ta je do danas ostala zadnja.

Mjesto pada modula Saturn V | Author: NASA NASA
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.