Znanost
2808 prikaza

Rim nikad neće imati puno linija podzemne. Ne daju arheolozi

Amba Aradam
Screenshot Youtube
Rimljani na jedvite jade rješavaju pitanje javnog prijevoza jer što god dotaknu je od nemjerljive arheološke vrijednosti

Zašto grad s gotovo tri milijuna stanovnika ima "samo" tri linije podzemne? Zato što gdjegod netko samo zagrebe tlo a kamoli kad malo prokopa iz zemlje gotovo iskaču arheološke poslastice, gradnja se obustavlja i kreće iskopavanje. Upravo iz tog razloga ovog proljeća svoja vrata će otvoriti stanica San Giovanni koja neće biti obična stanica već i muzej posvećen svemu što se tijekom radova, gradnje i arheoloških iskapanja tamo pronašlo.

Na putu na posao ili prema sljedećem muzeju na stanici San Giovanni prolaziti će se kraj ostakljenih "duplji" u zidovima gdje su izložene amfore, mozaici, posuđe, nakit, jedaći pribor, poljoprivredni alat, cijevi za navodnjavanje i mnogi drugi artefakti a na zidovima ćete moći čitati vremenske linije i kratke informacije o izloženome.

Ovaj, rekli bismo, besmrtan grad svoje će stare kosti i prošlost izložiti građanima, neka mu se dive, i zaslužuje to, kažu zaštitari koji danonoćno čuvaju stanicu-muzej. Projekt vode arheologinja Anna Giulia Fabiani i šef Rimskog odsjeka za arheologiju Francesco Prosperetti.

Cheddar Man POŠANDRCALI Znanost Arheološko otkriće u Britaniji rasiste dovodi do ludila

Svaki sloj vrvi pronalascima, zato sve i kasni gotovo dvije godine, a izgradnja samo ove stanice i galerijskog prostora koštala je 335 milijuna kuna, kažu iz ureda za gradsko planiranje. Čitav projekt linije C traje već jedno desetljeće, a samo tijekom iskopavanja radi gradnje ove jedne stanice pronađeno je preko osam tisuća škrinja (u tome prenose iskopine) vrijednih pronalazaka koje je
trebalo sortirati, očistiti, klasificirat i pobrinuti se da ih se ne ošteti.

Svako tko putuje Rimom vjerojatno primjećuje da se podzemna nalazi ili jako duboko pod zemljom, nekih pet katova, ili je na površini. To je zato, kažu arheolozi, jer da bi došli do zemlje koja nije zasićena vrijednim arheološkim ostacima, morate kopati jako duboko. Svaka stanica koja se gradi ili dograđuje, rekli su, zapravo je uvijek prvo arheološka iskopina.

Metro C stanicu će imati i kod Koloseuma gdje se linija C križa s linijom B. I tamo je trebao biti muzej no, kako to u stvarnom svijetu biva, nema se dovoljno sredstava a radnici i arheolozi bore se sa rokovima koje su odavno prekoračili jer svaki metar kvadratni
predstavlja mozaik, kovani novac, posuđe ili uporabne predmete te vrijeme potrebno za njihovo iskopavanje.

Zato će stanica Amba Aradam, gdje su arheolozi pronašli barake pretorijanaca iz drugog stoljeća nove ere također biti muzej sličnog tipa. Na mjestu San Giovannija, koja je jugoistočno od Koloseuma, pronađeni su i predmeti koji ukazuju na razvijenu agrikulturu, tamo su Rimljani, čini se, uzgajali jedan vrlo luksuzan proizvod, a to su breskve.

Amazonski urođenici, plemena nisu nikad kontaktirala s civilizacijom NASELJENA Znanost Amazonska prašuma nekada je bila dom milijunima ljudi

"Za vrijeme carskog Rima, prije nekih 2000 godina ovdje se mnogo uzgajalo. Pronašli smo ostatke vrlo rafiniranog sustava za navodnjavanje kao i petrificirane koštice breskvi, jabuka i nekih drugih kultura. Tu su i alati za obradu zemlje ali i umjetnički predmeti koji slave prirodu i vegetaciju", kažu arheolozi. 

Ovo je svojevrsna vremenska kapsula u kojoj što dublje idete to vas dalje nosi u prošlost. Na platformi gdje će se čekati vlakovi zapravo ćete stajati u pleistocenu, dakle vremenu prije gotovo tri tisuće godina. Jedan od legendarnih rimskih punk klubova nedaleko od Stazione Termini ulicu dijeli sa golemim akvaduktom kojeg nitko više niti ne doživljava. Na njega se tijekom noći naslanjaju partijaneri, grle parovi i uriniraju pijanci.

Prije mjesec je dana, pak, javnosti predstavljeno otkriće kuće s centralnim dvorištem i 14 soba. Temelji još jedne strukture, rekla je arheologinja Simona Morretta, pronađeni su ispod kuće, vjerojatno je riječ o nekakvom skladištu.

"Dekoracije su gotovo nedirnute, i mozaici na podovima, kao i freske na zidovima", kaže Morretta. Zidovi domusa su srušeni, a sobe namjerno napunjene zemljom tijekom trećeg stoljeća, prije no što je car Aurelijan započeo gradnju obrambenih zidina oko grada 271. godine.

Egipat: Znanstvenici otkrili šupljinu dugu bar 30 metara unutar Keopsove piramide U 2017. Znanost Najvažnija otkrića: Od izgubljenih gradova do groba Isusa

Pronađeni su i rijetki drveni artefakti koji su služili za polaganje temelja, kao i grede. Morretta napominje kako su pronalasci drvenih artefakata u Rimu rijetki no radi ove se linije kopalo dublje no što je to običaj. Za sada su operativne 21 od 24 stanice linije C koja povezuje centar grada s istokom Rima.

Domus i skladište će biti privremeno uklonjeni sa nalazišta te uskladišteni u specijalnim kontejnerima dok traju radovi na stanici Amba Aradam. Kasnije će se vratiti i izložiti, a stanica bi trebala biti otvorena 2022. godine.

"To će biti jedinstvena stanica, osim toga imamo za prokopati još četiri metra, tko zna što ćemo pronaći", rekla je Morretta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:08 02.Svibanj 2018.

    nek čuvaju rim