Znanost
14616 prikaza

Rusi: "Tesla je uništio meteor koji je prijetio Zemlji"

Naslov Teslinog članka o izvanzemaljcima
Uništene su tisuće kvadratnih kilometara šume, ali nije zabilježena niti jedna ljudska žrtva

Nedaleko od rijeke Podkamenaja, 30. lipnja 1908. Sibir je potresla do tada neviđena eksplozija. Vatrena kugla promjera između 50 i 100 metara grunula je usred eksplozije koja je porušila 80 milijuna stabala na površini od 2000 kilometara četvornih tajge. Više od 100 godina čovječanstvo ne uspijeva dokučiti što se točno dogodilo 1908. godine na ogromnom sibirskom prostranstvu gdje, kako se čini, ipak nitko nije poginuo. Zemlja se zatresla. Eksplozija je bila tako silovita da je polupala prozore u 35 kilometara udaljenom gradiću. Stanovnici su čak osjetili val vrućine oslobođene eksplozijom, neki su se od udara srušili na tlo. Postoji, doduše, informacija da je jedan uzgajivač sobova poginuo jer ga je eksplozija odbacila na deblo obližnjeg stabla, ali ni to nije sasvim provjereno.

Udar asteroida | Author: Thinkstock Thinkstock

Jednu od, nazovimo to tako, malo neobičnijih teorija ovih dana su prenijeli srpski mediji. Naime, određeni ruski znanstvenici tvrde da je za eksploziju odgovoran Nikola Tesla. Njihova teorija kaže da je energetskim snopom iz megavulkana na Sibiru Tesla uništio asteroid dok je prelijetao sjeverni dio Rusije. Asteroid je svojom nakupljenom energijom aktivirao energiju uskladištenu u Zemljinoj unutrašnjosti, a u svemu tome su pomogli Teslini laboratoriji u Wondercliffu i Colorado Springsu.

Jedan svjedok je izjavio da se "nebo raspolovilo i visoko iznad šume cijeli sjeverni dio neba planuo je u vatri". "Na trenutak se začuo prasak na nebu i snažan lom... Nakon toga je uslijedila buka kao da se stijene obrušavaju s neba ili poput pucnjave topova." Tunguska eksplozija do danas je ostala najsnažnija svoje vrste zabilježena u povijesti. Oslobodila je energiju 185 puta veću od one iz eksplozije atomske bombe nad Hirošimom. Neki procjenjuju da je oslobođena energija bila čak i veća. A seizmički udarac osjetio se sve do Velike Britanije. Mnogi su uvjereni da je bila riječ o asteroidu ili kometu.

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. | Author: Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0 Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0

Ali, kako su pronađeni tek rijetki tragovi tog ogromnog vanzemaljskog objekta, ostao je otvoren prostor za najneobičnija objašnjenja te eksplozije. Udaljena regija Tunguska u Sibiru ima duge i oštre zime, vrlo kratka ljeta, a i tad se tlo pretvara u muljevitu nenastanjivu močvaru. Kraj je, drugim riječima, vrlo teško dostupan i zato odmah nakon eksplozije nitko na to mjesto nije slao nikakvu ekspediciju. Poseban razlog za to je i to što su ruske vlasti tada imale puno veće brige od udovoljavanja znanstvenoj znatiželji, objasnila je Natalia Artemieva s Planetarnog znanstvenog instituta u Tucsonu za BBC. Rusija je tada bila u političkim previranjima, takvima da su Prvi svjetski rat i Oktobarska revolucija bili udaljeni samo nekoliko godina u budućnosti.

Akademik Dmitrij Sterbekov, specijalist za fiziku čestica, podsjeća da su Teslu smatrali genijem rezonance. Prepričava se, vrlo vjerojatno apokrifna legenda, da je Tesla džepnim rezonatorom uspio izazvati potres od kojeg su pucali zidovi zgrada. Popularno-znanstvena emisija Mythbusters pokušala je replicirati taj pothvat, ali im nije uspjelo. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 13:46 08.Srpanj 2017.

    neznam kaj je bilo v tunguskoj al znam kak je bilo u dubokom jarku kod seveta kad su nasi"satrucnjaki"digli vojno skladisce u zrak. bil sam udaljen manje od km, prvo je odjeknula jaka eksplozija, tlo pod nogama se je dobro ... prikaži još! zatreslo a onda sje je iznad drveca podigla vatrena kugla promjera 10-15 metri, sve nakon toga je povjest. kak je Tesla ipak bil srbin mozda je on digel v zrak i havino skladisce sa svojimi zrakami?