Znanost
1468 prikaza

Seizmografi koji su 80 godina bilježili potrese u Hrvatskoj

1/6
Luka Stanzl/PIXSELL
Zavirili smo u muzejsko blago Geofizičkog zavoda na PMF-u, gdje su, između ostalog, seizmografi iz 1908. godine, u Zagreb pristigli taman prije pokupskog potresa koji se dogodio godinu dana kasnije

Do ovoga je ožujka, kad je Zagreb zadesio jak potres, a još razorniji onda i Baniju, malo tko znao išta o seizmologiji. Novonastali interes za tu znanost otkrio nam je, međutim, i blaga u podrumu Geofizičkog zavoda PMF-a u Zagrebu. Zahvaljujući svojem znanju, utjecaju, ali i tadašnjoj Austro-Ugarskoj, državi koja je prema znanosti bila darežljiva, veliki je Andrija Mohorovičić početkom 20. stoljeća u Zagreb dopremio u to doba najmoderniju seizmološku opremu. Stigla je 1908. na Grič i služila sve do 1990. godine, dakle više od 80 ljeta. Da zatreba, mogla bi seizmolozima služiti i danas, toliko je kvalitetna i izdržljiva. 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Najstariji seizmografi iz 1908. i danas bi mogli poslužiti svrsi. Beč ih više nema, Zagreb da 

Da, sva je Mohorovičićeva oprema još dobra i mogla bi poslužiti svrsi, iako su današnji uređaji puno napredniji, kaže nam Ivica Sović, predavač i seizmolog s PMF-a. Provodi nas kroz mali muzejski prostor fakulteta i priča kako je Mohorovičić bio ne samo izuzetan znanstvenik, nego i, očito, poduzetan čovjek. 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Seizmograf je potres bilježio na čađavom papiru, koji se zatim lakirao 


- Sve što je tražio od države, on je i dobio, zato što su u Beču sjedili činovnici koji su radili svoj posao i razumjeli potrebe znanosti. Od 1918. je pak počela ona ‘lako ćemo’, po kojoj živimo i danas - kroz smijeh će profesor. Pokazuje nam seizmografe koji su stigli taman uoči potresa na pokupskom području 1909. i zabilježili ga. Štoviše, zabilježili su i Veliku sibirsku eksploziju iste te godine, kao i potrese u Italiji. Sve je to Mohorovičiću pomoglo u njegovim kasnijim, velikim spoznajama o postojanju zemljine kore i plašta, na temelju kojih se seizmologija dalje razvijala. 

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL
Hippov kronograf - dio opreme koja je bilježila potrese, njihovo točno vrijeme...


- U Beču ove seizmografe više nemaju, naši su sačuvani i uščuvani. Riječ je o velikim raritetima - priča nam prof. Sović. Danas našim seizmolozima, nažalost, štošta nedostaje, jer imaju 17 seizmografa po državi, a trebalo bi ih biti barem sto. Mohorovičić se, duboko u zemlji koju je proučavao, vjerojatno hvata za glavu od muke.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL
Mohorovičićevi kronometri, dio skupe geofizičke opreme koja je pomogla njegovim velikim otkrićima.  Tadašnja je oprema bila dugovječnija od današnje jer nije bilo elektronike, korodiranja, kondenzatora...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:02 25.Siječanj 2021.

    bilo ih je i bit ce ih kuce moraju biti bolje gradene