Znanost
388 prikaza

Sestre ovce Dolly su žive i zdrave

Ovce na bjelovarskoj farmi
Damir Špehar/ Pixsell
Dob kloniranih ovaca odgovara ljudskoj dobi od 60 do 70 godina te je zaključeno da su one s obzirom na svoje godine zdrave

Sestre ovce Dolly su zdrave, pokazala je studija dajući nadu da klonirane životinje ne moraju patiti od degerativnih bolesti. Prvi klonirani sisavac, Dolly je uginula razmjerno mlada, u dobi od šest i pol godina i bolovala je od osteoartritisa.

To je izazvalo bojazan da klonirane životinje prerano umiru, piše u srijedu BBC. No, nova studija koja je pratila četiri ovce klonirane iz iste ovce kao i Dolly, otkrila je da stare sasvim normalno.

Kod nekih je uočen blagi, a kod jedne umjereni osteoartritis. Stručnjaci kažu da bolest nije tako ozbiljna i da ne zahtjeva liječenje. Kada je došla na svijet 5. srpnja 1996., Dolly je postala prva životinja klonirana iz odrasle somatske stanice, pomoću tehnike poznate kao  omatski stanični nuklearni transfer (SCNT).

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, tim predvođen prof. Kevinom Sinclairom sa sveučilišta u Nottinghamu napisao je da su ovce Debbie, Denise, Dianna i Daisy dobrog zdravlja dočekale osmi rođendan. Stručnjaci su do tih zaključaka došli pregledom četiriju Dollynih sestara i još devet kloniranih ovaca, starih od sedam do devet godina.

"Nakon detaljne analize tolerancije na glukozu, osjetljivost na inzulin, krvog tlaka, pregleda mišića i kostiju zaključili smo da su naši klonovi, s obzirom na godine, zdravi", istaknuo je Sinclair.

Dob kloniranih ovaca odgovara ljudskoj dobi od 60 do 70 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.