Znanost
8715 prikaza

Najtajnija letjelica na svijetu: Dvije godine letila iznad nas

X-37B
NASA
Letjelica bez posade izgleda kao mali svemirski šatl, a u orbiti Zemlje provela je 780 dana - nitko ne zna što je tamo radila

Svemirski zrakoplov X-37B američkog zrakoplovstva sletio je u nedjelju na Zemlju nakon što je proveo 780 dana u orbiti, što je najduža misija u povijesti ovog misterioznog vojnog testiranja.

Avion bez posade, koji izgleda kao mali svemirski šatl, izveo je eksperimente u orbiti nakon kojih je vraćen na Zemlju zbog ispitivanja, izvijestilo je zrakoplovstvo. 

Točni detalji ovih pokusa su strogo čuvana tajna. U izjavi je ratno zrakoplovstvo otkrilo samo da program provodi "smanjenje rizika, eksperimentiranje i koncept razvoja operacija za tehnologije svemirskih vozila za višekratnu upotrebu".

Špijunaža ili testiranje oružja?

Ovo je peti svemirski zrakoplov X-37B koji je u orbitu lansiran u proteklom desetljeću, pri čemu je svaki let bio duži od prethodnog, piše CNN.

- Naš se tim pripremio za ovaj događaj. Izuzetno sam ponosan što njihov naporan rad i predanost kulminiraju današnjim sigurnim i uspješnim slijetanjem X-37B - rekao je general Doug Schiess.

Svaka misija bila je vrlo tajna, što je dovelo do javnih nagađanja da bi se avioni mogli koristiti za špijunsko djelovanje ili testiranje svemirskog oružja.

Zrakoplovstvo je pružilo neke nagovještaje o programu. U priopćenju za javnost u nedjelju stoji kako je najnovija misija X-37B provela eksperimente za istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL).

Zemlja Fenomen Znanost Zemlja je zvonila kao zvono 20 minuta - a nitko ne zna zašto

Prema njegovim web stranicama, AFRL razvija "tehnologije za borbu protiv zračnog, svemirskog i kibernetskog prostora", primjerice razvija lasersko oružje koje bi se na kraju moglo ugraditi u zrakoplove.

Što zapravo znamo o X-37B

Letjelica je dizajnirana za testiranje novih navigacijskih sustava, kao i metoda za sigurni ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu i slijetanje na kopno.

Prethodne misije su, prema zrakoplovstvu, testirale tehnologije za navigaciju, sustave toplinske zaštite, autonomni orbitalni let i izolaciju za višekratnu uporabu.

Letjelica X-37B zapravo je Boeingov bespilotni svemirski shuttle, konstruiran - na prvi pogled je jasno – izrazito po uzoru na bivši NASA-in svemirski program Space shuttle. U odnosu na slavni "svemirski taksi" koji je dugi niz godina prevozio američke astronaute u svemir, X-37B je četiri puta manji.

Misteriozno područje 27. paralele NEOBJAŠNJIVO Znanost Sablasna zona: Ni radio uređaji ni satovi tu ne rade

Duljine je samo 8,8 metara, raspona krila samo 4,6 metara, visine je pukih 2,9 metara i masa pri lansiranju iznosi mu oko 5 tona. Ostalo je sve isto; dizajn, "avionski" izgled, vraćanje u atmosferu poput jedrilice...

Najintrigantnije o ovom svemirskom programu je to što se o njemu malo što zna.

"Dva su osnovna cilja X-37B: testiranje tehnologija svemirskih letjelica SAD-a za višekratnu upotrebu u budućnosti i operativni eksperimenti koji se mogu analizirati nakon povratka na Zemlju", takvo je službeno objašnjenje Ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Ovi avioni također imaju jedinstveni dizajn. Lansiraju se u orbitu s moćnim raketama, a zatim se odvajaju kako bi izvršili svoju misiju. Kad se vrate na Zemlju, horizontalno slijeću na pistu, poput komercijalnog aviona ili Orbitera svemirskog šatla koji dolaze sletjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:37 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 19:55 29.Listopad 2019.

    špijunski satelit