Tehno
1243 prikaza

Žele oživljvati ljude poslije smrti i to pomoću umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija
Thinkstock
Njihov plan je "prebaciti" osobnost čovjeka u umjetno tijelo

Mnoge tvrtke, uključujući i Google, rade na tehnologijama koje bi mogle produžiti ljudski život za desetke, ako ne i stotine godina. 

No, australska tvrtka Humai ima drugačiji plan. Umjesto da nam produže životni vijek oni nas žele vratiti iz mrtvih pomoću umjetne inteligencije. 

Josh Bocanegra, osnivač ove tvrtke, izjavio je kako vjeruje da će ova tehnologija biti dostupna unutar sljedećih 30 godina. Objasnio je kako njegova tvrtka planira koristiti umjetnu inteligenciju i nanotehnologiju za pohranjivanje podataka, uzoraka ponašanja i razmišljanja.

Ti podaci će zatim biti kodirani u čip koji će se ugraditi u umjetno tijelo. Čip bi sadržavao našu osobnost te bi upravljao umjetnim tijelom.

Bocanegra vjeruje da će umjetno tijelo "pridonijeti ljudskom iskustvu", a smrt ćemo tako lakše prihvatiti.

Iako ova tehnologija nije zasad dostupna, Bocanegra vjeruje da će se to uskoro promijeniti. No, ostaje veliko pitanje: Biste li vi željeli "živjeti" u umjetnom tijelu nakon smrti? Koliko bi ta procedura stajala? Kome bi sve bila dostupna?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mate11 00:08 08.Studeni 2016.

    To je potpuna glupost. Ne nastavljaš živit ti, nego umjetna imitacija tebe. Ne znan ko bi tija da pored njega živi neka kripi mašina koja imitira njemu blisku osobu koja je umrla.