Znanost
167 prikaza

SpaceX je izveo najimpresivnije slijetanje dosad

SpaceX
SpaceX
SpaceX-u je ovo treće uspješno slijetanje, no ovo je bilo najzahtjevnije

SpaceX je u petak ujutro po srednjoeuropskom vremenu uspješno lansirao japanski satelit u Zemljinu orbitu, a da bi cijela misija bila impresivnija, opet su uspjeli spustiti donji dio rakete Falcon 9 na platformu u oceanu. 

Glavni cilj misije bio je lansiranje satelita na visinu od 40.000 kilometara, a spuštanje rakete dodatni cilj kojem se inženjeri u SpaceX-u nisu nadali. Naime, ova raketa je bila brža od prethodne koju su uspješno spustili. Postavljanje satelita zahtijevalo je puno više kisika i goriva od lansiranja u travnju kada su na Međunarodnu svemirsku postaju dopremili kapsulu Dragon.

SpaceX | Author: SpaceX SpaceX

U SpaceX-u nisu bili optimistični oko eksperimentalnog slijetanja, a čak je i Elon Musk napisao kako su šanse da će raketa preživjeti slijetanje jako slabe. 

No, na oduševljenje cijelog tima, raketa je uspješno prizemljena na platformu u Atlantiku, a Elon Musk se na Twitteru našalio kako će morati povećati hangar za rakete ako nastave s ovako uspješnim misijama.

Ovo je treće uspješno slijetanje za SpaceX - dva na platformu u oceanu i jedno na kopno, čime su pokazali da mogu ovaj proces ponoviti i tako uštediti milijune jer višekratno iskoristive rakete drastično smanjuju troškove lansiranja. Naime, Falcon 9 raketa košta oko 60 milijuna dolara, a troškovi goriva su tek 200.000 dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.