Znanost
5394 prikaza

Spermiji: Jedan pobijedi njih milijun - kako?

Ilustracija oplodnje jajašca i spermija
Thinkstock
Uspjeh začeća ovisi o tome kako se spermij kreće kroz tekućinu, a sve se svodi na matematiku

Tijekom začeća, otpušta se oko 55 milijuna spermija, natječući se za krajnji cilj - oplođivanje jajašca. Iako je proces opće poznat, kompleksni ritmički pokreti spermija na svom putovanju do sada su bili misterij za znanstvenike.

No, novo je istraživanje Sveučilišta York, Oxford i Kyoto otkrilo taj mehanizam, što bi moglo imati velik utjecaj na liječenje muške neplodnosti u budućnosti.

Pokreti "glave" i "repa" svakog spermatozoida pravi valove koji sliče magnetskima u magnetskom polju, a iza cijelog natjecanja spermija nalazi se jednostavna matematička formula. U njoj zapravo leži odgovor na pitanje kako je upravo taj jedan spermij pobijedio njih milijune.

- Iako spermiji ne izgledaju odveć "inteligentno" te se naizgled kreću kaotično, uz pomoć trzaja glave i repa, stvar je zapravo puno drugačija, organizirana i logična - rekao je voditelj studije, dr. Hermes Gadêlha koji je do važnog otkrića došao promatranjem kretanja spermija u tekućini služeći se sofisticiranim mikroskopima visoke preciznosti. 

- Spermiji vrlo koordinirano pomiču tekućinu oko sebe kako bi se kretali, a sve to liči na magnetna polja. Većina njih ne može se boriti s otporom, no nekoliko najsposobnijih to uspije. Savršeno je točno da smo mi svi nekoć bili najbolji spermij - dodao je liječnik.

Tako taj najbolji spermij ima najbolji "osjećaj za ritam" te je ukupni pobjednik utrke.

U videu pogledajte kako izgleda oplodnja jajašca:

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Visibaba 07:25 08.Lipanj 2018.

    "Savršeno je točno da smo mi svi nekoć bili najbolji spermij" - ne, to je savršeno pogrešno. Nitko od nas nikad nije "bio spermij", budući da smo svi mi nastali tek po začeću. Spermij je tek nositelj polovice genetskog materijala.