Znanost
894 prikaza

Kako nam je NASA promijenila život, a da to nismo ni znali

Svemir
NASA/DPA/PIXSELL
Možda mislite da NASA radi samo na projektima koji nemaju nikakve veze s 'običnim pukom', ali se varate

NASA se ove godine susreće s velikim rezanjem troškova, što mnoge baš i ne zabrinjava jer smatraju da se i tako bavi samo stvarima koje nemaju nikakav utjecaj na njihovu svakodnevicu. No to uopće nije slučaj, jer da nije bilo istraživanja svemira, danas ne bismo uživali u ovih devet inovacija:

1. Satelitska televizija

1958. godine stvoren je Explorer 1, prvi američki satelit, za proučavanje kozmičkih zraka. Četiri godine poslije NASA je lansirala Telstar satelit, poznat po slanju televizijskog signala Johna Kennedyja iz Andover stanice u Maineu u Pleumer-Bodou centar u Fancusku. Iako nije imao snagu i mogućnosti današnje satelitske televizije, utjecao je na naš doživljaj vijesti i zabave. 

Solarne ploče | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

2. Sunčeva energija

Jedan program kojeg je razvijala NASA trudio se stvoriti bespilotne letjelice koje bi radile na solarnu energiju, kako bi ostale visoko na nebu i mogle dulje izvoditi znanstvene eksperimente. Iako se taj program raspao 2003. godine, on je potaknuo razvoj onih plavih kristalnih silikonskih solarnih panela koji danas napajaju sve - od računala do kuća.

3. Umjetni udovi

Iako svi pričaju o umjetnim ekstremitetima s aspekta vojske i zdravstva, rijetko tko zna da oni ne bi postojali da NASA nije trebala umjetni mišićni sustav za korištenje u svemiru, točnije, za misije izvan letjelica.

4. Memorijska pjena

NASA ju je prvotno izradila 1970-ih godina kako bi pilotima i putnicima bilo ugodnije sjediti i kako bi stvari u slučaju sudara bile učinkovitije zaštićene. A danas mnogi zahvaljujući njoj bolje spavaju.

Lansiranje rakete | Author: BILL INGALLS/DPA/PIXSELL BILL INGALLS/DPA/PIXSELL

5. Međunarodna svemirska postaja

Mnoge svemirske postaje u prošlosti su očajno propale. Rusija je 1971. godine lansirala Salyut 1, koji je propao za manje od godine dana. NASA je 1973. lansirala SkyLab koji je propao za manje od dvije godine. Mir, drugi ruski pokušaj, izdržao je 15 godina, ali međunarodna svemirska postaja, koja putuje orbitom od studenog 2000. godine, vodi u budućnosti svemirskih putovanja. Od osnutka, ISS je primio više od 200 ljudi iz 15 zemalja, te i dalje obavlja redovite misije u orbiti, piše Mic

6. Hubble svemirski teleskop

Prije nego što je Hubble lansiran 1990. godine, nismo mogli vidjeti ništa u svemiru osim onoga što je bilo vidljivo sa Zemlje. Čak i tad, zemljina atmosfera je bila puna koječega što je ometalo dobar pogled u Sunčev sustav. Zahvaljujući Hubbleovoj moćnoj rezoluciji, i njegovoj orbiti izvan zemljine atmosfere, dobili smo neke od najboljih slika svemira, kojeg smo počeli i bolje razumijevati.

7. Joystick

Od zlatnih dana Atarija i Nintenda, joystick za video igre se do danas značajno smanjio, ali originalni je bio višenamjenska šipka na Apollo 15 letjelici. Djelovao je kao nešto s čime bi se trebali dizati u zrak vojni piloti, a ne alat za navigaciju animirane gorile po ekranu. Godinama nakon prvotnog korištenja 1971. pri slijetanju na Mjesec, originalni joystick prodan je na aukciji za 610.000 dolara, što je vjerojatno najveća svota koju je NASA zaradila prodajući suvenire.

Brita filtrirana voda | Author: Facebook Facebook

8. Brita filtri

Budući da NASA ponovno koristi svu vodu, uključujući i otpadne vode, posebne mjere sigurnosti i nevjerojatno napredni sustavi filtriranja bili su jedan od prioriteta kad su se pripremale svemirske misije. Iako filtri koje mi koristimo kod kuće nisu istog kalibra, da NASA nije imala potrebu za recikliranjem, teško da bismo mi danas imali čišću vodu.

9. Moonwalk

Da Neil Armstrong nije hodao po Mjesecu, izgovorio one nezaboravne riječi i pokazao cijelom svijetu jedno od najpoznatijih ljudskih dostignuća, Michael Jackson možda nikad ne bi otplesao svoj moonwalk. To mu je omogućila misija Apollo 11, a odgovor na pitanje koji je od ta dva momenta u američkoj povijesti značajniji, ovisi prvenstveno o tome koga pitate.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.