Znanost
185 prikaza

Staru hranu pretvaraju u puder koji može iskorijeniti glad u svijetu

FoPo Food Powder
Facebook
Nekoliko studenata osmislilo je sjajnu inovaciju koja ne samo da će smanjiti količinu bačene hrane, nego će i pomoći najpotrebnijima

Procjenjuje se da se godišnje baci oko 1.76 milijardi tona hrane, točnije 750 milijardi dolara završi u smeću, tvrdi UN.

Dva najčešća razloga zašto toliko hrane ostane neiskorišteno možemo povezati s besmislenom konzumacijom. Mi naime kupujemo i pripremamo puno više hrane nego što nam treba ili jednostavno ne iskoristimo svu hranu prije nego joj prođe rok trajanja.

Kako bi se prekinuo taj začarani krug, međunarodna grupa studenata proizvela je FoPo Food Powder. Tvrtka skuplja jeftinu i hranu koja je pred istekom, te je brzim postupkom osuši do stanja pudera, čime se njezin rok trajanja produljuje za još dvije godine. 

Grupa entuzijasta koja stoji iza projekta izjavila je da je ovo 'uzdizanje kopanja po smeću na novu razinu'.

FoPo Food Powderov cilj je da postane ključna stavka u rješavanju problema gladi u svijetu, a do ideje je prvotno došao švedski student Kent Ngo, student strojarstva, u suradnji sa studentima prehrambenih inovacija i produkt dizajna, Geraldom Marinom i Vitom Jarolimkovom u prosincu 2014. godine.  Kasnije su se projektu pridružile Lizzie Cabisidan i Ada Balazy

"Nas ne zanima korištenje novog proizvoda ili razvoj novih tehnologija, nego želimo stvoriti vrijednost iz neučinkovitog hranidbenog sustava. Inovacija našeg posla je da koristimo trulo voće i povrće."

FoPo Food Powder | Author: Facebook Facebook

Puder dolazi u tri okusa: banane, maline i manga, a uskoro će biti gotovo i onaj od ananasa. Zadržat će 30-80 posto hranjive vrijednosti, te će se moći posipati po jogurtu ili sladoledu, koristiti pri pečenju ili umiješati u smoothie.

Sušena hrana datira još iz 1200. godine kad su je konzumirale Inke, iako je postala popularna tek 1970-ih godina.

Iako se tehnički gledano bilo što može osušiti, krajnji rezultat nije nužno u svakoj situaciji zadovoljavajuć, kaže Jarolimkova.

FoPo je zasad oduševio na svim poljima, te je čak dobio podršku filipinske vlade i UN-ovog odjela za hranu i poljoprivredu, koji pokušavaju riješiti katastrofalne razmjere prirodnih katastrofa na Filipinima, gdje lokalne farme doniraju ananas i mango za početna istraživanje.

Jednom kad ekipa bude imala minimalnu količinu proizvoda, planiraju je prodavati trgovinama, online i velikim proizvođačima, nakon čega će početi s jeftinom prodajom nevladinim organizacijama, piše Mashable.

Iako sušena i zamrznuta hrana može biti sjajno rješenje u mnogim situacijama, ona ipak neće trajno riješiti problem gladi u svijetu, ističu neki nutricionisti, no mi kažemo da je to barem nekakav početak. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.