Znanost
1404 prikaza

Stigle dobre vijesti za sve alergične na kikiriki

Kikiriki
Thinkstock
Sudionici koji su sudjelovali u testiranju su razvili puno manje nuspojava od onoga što su liječnici očekivali

Otkriće kako je njezina tada trogodišnja kćer alergična na kikiriki, bilo je uznemirujuće. Ellis Glover nakon toga često je morala sjediti daleko do svojih prijatelja i za stolom onih koji ne jedu kikiriki maslac i sendviče. 

"Htjela sam sjediti sa svojim prijateljima, no nisam mogla. Kad ste dijete alergično na neku hranu, nije vam lako. Propuštate puno stvari koje druga djeca mogu jesti. Oduvijek sam htjela probati stvari sa kikirikijem", rekla je danas 10-godišnja Ellis. 

Alergiju su joj otkrili zahvaljujući kožnoj reakciji koju je odbila oko usta nakon što je pojela malu količinu kikirikija. 

"Sretni smo što smo ju otkrili na takav način, uz tako malu reakciju", rekla je njezina majka Monica Glover.

Nakon toga uslijedilo je povraćanje i grčevi u trbuhu. 

"Mi moramo živjeti u strahu da slučajno ne dođe u kontakt sa kikirikijem i razvije reakciju koja bi joj mogla ugroziti život", rekla je. 

Zato je i pristala sudjelovati u eksperimentalnom liječenju koje bi njezinu kćer moglo zaštiti od slučajnog izlaganja kikirikiju. Unatoč riziku, kako sama kaže, bio je to "dar" i zapravo nada i za drugu djecu. I taj se rizik isplatio. Dvije trećine djece koja su u eksperimentu sudjelovala mogla su bez ikakvih simptoma pojesti najmanje dva kikirikija nakon mjeseci tretmana. 

Rachel Warwick Neizlječivo Life Moj život u paklu: "Alergična sam na vodu"

"Bio je to veliki uspjeh", rekla je njezina majka. 

Istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine dokazuje kako ovaj tretman može zaštiti neku djecu od slučajnog izlaganja manjoj količini kikirikija ili proizvoda od kikirikija. 

No stručnjaci upozoravaju kako "to nije lijek". 

"Tretman ne uklanja alergiju. Cilj nije da u potpunosti ne budu alergični na kikiriki, i da ga mogu jesti koliko žele", rekao je glavni autor studije dr. Brian Vickery, direktor Children's Healthcare of Atlanta Food Allergy Program.

No svejedno će reći kako je uspjeh velik. I dalje nema tretmana, liječenja koje odobrava Američka agencija za hranu i lijekove, posebno liječenja za alergiju na orašaste plodove koja po nekim procjenama pogađa tri milijuna Amerikanaca, piše CNN. Kompanija Aimmune Therapeutics Inc. koja je proizvela eksperimentalni lijek, zatražit će odobrenje agencije krajem ove godine. A Vickery se nada da će pacijenti lijek moći dobiti sredinom sljedeće godine. 

U eksperimentu je sudjelovalo 554 sudionika od četiri do 55 godina koji su alergični na kikiriki, a većina sudionika, njih 496, bili su od četiri do 17 godina. Princip ovog liječenja svodi se na metodu "liječenja alergije kroz postupno izlaganje onome na što su alergični", naglašava Vickery i dodaje kako je zapravo lijek bio 'prašak' od kikirikija. 

Ilustracija osipa na leđima ne ignorirajte Znanost Ovi znakovi otkrivaju da vam smeta gluten

Ellis je u studiji sudjelovala u pedijatrijskoj klinici dječje bolnice u Arkansasu, Little Rock. 

"Od početka smo jako dobro bili informirani o cijelom procesu. Počeli smo sa super malim dozama i polako išli prema više. Uzimate ih u bolnici pod nadzorom liječnika, a nakon toga lijek nosite doma svaki dan", rekla je mama Glover. 

Dvije trećine ispitanika dobivalo je dozu koja se povećavala svaka dva tjedna dok nije stigla do nekog nivoa održavanja, što je bilo ekvivalent jednog kikirikija dnevno. Ostali pacijenti dobili su placebo. Na završetku studije, nakon godine dana, pacijenti su sudjelovali u velikom izazovu, kojeg su proveli pod nadzorom liječnika. Pojeli su dva kikirikija. 

Dvije trećine sudionika mogli su bez problem podnijeti ovu dozu, a polovica ih je mogla pojesti čak i dvostruko više, četiri kikirikija, bez ozbiljnih reakcija. Sudionici su razvili puno manje nuspojava od onoga što su liječnici očekivali. Trećina ih je ispitivanje završila uz samo manje nuspojave, poput bolova u trbuhu. 

Ellis je imala bolove u trbuhu i grčeve, te povraćanje nekoliko puta tijekom studije, i to najčešće onih dana kada bi joj se doza povećala kako bi se povećala njezina tolerancija. Grčevi bi se nakon povraćanja ubrzo smirili. Jednom je osjetila stezanje grla, zbog čega joj je bilo teško disati i pala je u antifilaktički šok, jaku alergijsku reakciju. Liječnici su odmah reagirali. 

"Osjećala sam se sigurno sa liječnicima i sestrama oko mene. Oni su mi pomogli", rekla je. 

Manje od 11 posto djece odustalo je od studije zbog ozbiljnih nuspojava. 

"Ovaj tretman može transformirati ljudske živote, i to sam vidio iz prve ruke, i taj osjećaj olakšanja kojeg osjećaju obitelji kada dijete postane neosjetljivo", rekao je Vickery.

To je najveća studija u fazi tri studije alergije na ovisnost o kikirikiju. 

Žena s grčevima na dvosjedu OPREZ Life Ovih 6 znakova otkrivaju da ne podnosite laktozu

"To je ono što mnoge obitelji nazivaju "siguran zalogaj". To nije izlječenje alergije, i ne znači da ćete moći jesti sendvič sa kikiriki maslacem. Cilj je imati bolji prag tolerancije u slučaju kada npr. slučajno pojedete nešto što ima kikirikija u sebi, a vaše reakcije u tom slučaju neće biti ili neće biti tako loša", rekao je dr. Scott Sicherer,  direktor Jaffe Food Allergy Institute. 

Iako je u ovom slučaju liječenja imunoterapijom riječ o postepenom povećavanju doze i tolerancije na kikiriki, liječnici upozoravaju kako je ovo nešto što nikako ne bi trebali sami provoditi kod kuće, jer bi mogli imati ozbiljne reakcije. 

U ovom je slučaju kikiriki postao "farmaceutski stupnjevan proizvod". Pitanje kojeg bi pacijenti mogli postaviti liječnicima, ako taj lijek postane dostupan, je i je li bolje izbjegavati hranu sa orašastim plodovima ili postavljati puno pitanja u restoranima i biti jako oprezan ili piti lijek i svejedno nastaviti sa pitanjima i izbjegavanjem hrane. 

No kao i u slučaju mnogih drugih liječenja i u ovom je najvažnija stvar u "predanosti". Doza se ne može uzeti npr. prije vježbanja,  i doze se ne smiju preskakati. Na neki način riječ je o postupku koji remeti lagodan način života, kako maže mama Glover, jer je to nešto što dijete mora uzimati svaki dan, nakon večere, a roditelj ga mora pratiti da ne bi došlo do neke reakcije. 

"Nije to lako, obitelj koja se na ovo odlučili mora se jako držati pravila", naglašava Sicherer.

"Nije to baš sve čemu smo se nadali, no i dalje je fantastično što smo mogli podići nečiji prag tolerancije na nekoliko kikirikija ili više. Svojim pacijentima mogu poručiti kako je ovo prava stvar za njih, ali ako nije, ako ne dođe na tržište, tražit ćemo nešto lakše i dalje na tom putu", naglašava Sicherer.

Iako ne voli lijekove, i taj okus medicine, Ellis vjeruje kako je to sve vrijedilo. 

"Definitivno je bolje. Znate da možete biti oko svojih prijatelja kada oni jedu maslac od kikirikija", rekla je Ellis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.