Znanost
2551 prikaza

Što astronauti jedu u svemiru? Hranu, ali ne onakvu kakvu jedemo mi

Svemirska misija
NASA
Sve što je potrebno za jedan obrok smješteno je u vrećicu. Za rođendan se astronautima u svemir šalju čak i – torte!

Još od prve posade koja je stigla u studenom 2000. godine, više od 200 astronauta iz 15 različitih zemalja posjetilo je ISS (International Space Station). U osnovi, to je plutajući laboratorij gdje šest mjeseci šest članova posade radi, vježba, spava – i jede. 

Pripremanje hrane je prava znanost

Ishrana NASA-inih astronauta posao je koji je povjeren stručnjacima za hranu u Johnson Space Centru u Houstonu. Maya Cooper dio je tima odgovornog za oko 40 posto hrane koja se šalje astronautima. Njezin tim pokušava uspostaviti osjetljivi balans između udobnosti koju pruža dom i zdrave ishrane u svemiru. 

Pripremanje hrane za astronaute je prava znanost. Oni koji su putovali u Zemljinu orbitu do sada su imali svašta na jelovniku. Sada je, pak, drugačije. Znanstvenici pokušavaju smanjiti natrij na svemirskom jelovniku. 

Zbog toga puno stvari moraju preformulirati kako bi hrana zadržala okus kao "ona kod kuće" te ju uskladiti s prehranom kakva bi trebala biti. 

Bestežinsko stanje, naime, zahtjeva više energije jer tijelo nikada uistinu ne miruje u nultoj gravitaciji. Zbog toga astronauti moraju dnevno u sebe unijeti oko 3000 kalorija.

Astronauti nemaju frižidere

Na astronautskom jelovniku se nađe riba s indijskim curryem, rakovi kolači, ali i čokoladni pudinzi, torte od limuna, zapačene marelice…Za rođendan se u Svemir šalju čak i torte! 

U Međunarodnoj svemirskoj postaji nema hladnjaka, stoga se hrana treba pažljivo čuvati kako bi se izbjeglo njezino kvarenje. Proizvodi se zamrzavanjem isušuju na Zemlji, a potom rehidriraju u svemiru. 

"Veličina porcije određena je s dva osnovna faktora", objašnjava Cooper, "veličinom vrećice u koju se sprema obrok i potrebnom količinom kalorija." 

Hrana koja se šalje u Zemljinu orbitu mora biti termički obrađena sukladno svom dugoročnom skladištenju koje uzrokuje gubitak njezinih prehrambenih vrijednosti uslijed razgradnje vitamina. Jedan je to od izazova s kojim se suočava ovaj znanstveni tim koji takve prepreke želi svladati, a hranu opet učiniti ukusnom. 

U svemiru je do sada eksperimentirano s "polutekućom" hranom u obliku paste za zube i kockama krutih tvari sa želatinom kako bi se zaustavilo mrvljenje. No, astronautima je takva hrana bila neukusna. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.