Znanost
8360 prikaza

Što se događa s nama kad umremo? Vidimo svjetlo, ljude...

Bolnica
Thinkstock
Iskustva onih koji su doživjeli kliničku smrt dijele se u tri skupine

Što se događa s nama kada umremo? Pitanje je to koje postoji koliko i čovječanstvo i predmetom je brojnih znanstvenih istraživanja.

Nedavno je na Redditu postavljeno isto pitanje, ali onima koji su doživjeli i preživjeli kliničku smrt. Stiglo je stotine odgovora i iako se svaki od njih treba uzeti s dozom opreza, svejedno se mogu podijeliti u tri kategorije.

Ima onih koji nisu osjetili ništa, potom oni koji su vidjeli svjetlost, te imali neku vrstu kontakta s nekom drugom osobom ili bićem i na kraju oni koji su mogli gledati što se oko njih događa dok su 'mrtvi', ali nisu mogli ništa napraviti.

Ovo su neka od svjedočanstava koje su korisnici objavili na Redditu.

"Malo se sjećam vožnje u kolima hitne pomoći, ali se uopće ne sjećam svog tijela. Vidio sam ga kako leži i sjećam se liječnika s kosom boje zelene mente da je bio tamo, ali vidio sam ga tek tada, nisam ga vidio prije nego sam se onesvijestio. Došao sam svijesti tri dana kasnije."

"Stajao sam na nekom mjestu. Oko mene je bila magla i onda sam ugledao svog najboljeg prijatelja, s kojim sam se u to vrijeme svađao i nismo se družili. Došao je iz magle i rekao mi da ne mogu još otići, da moram nastaviti pokušavati i ako mu obećam da neću odustati da će me vratiti. Obećao sam mu, ali bez riječi i istog trenutka sam se vratio."

"Sjetio sam svega što sam doživio kad sam 'umro'. Nije bilo svjetla ili pokojne rodbine, nitko mi nije govorio da se vratim, ali sam vidio stvari koje nikako nisam mogao vidjeti s mjesta gdje sam ležao. Sjećam se da sam govorio i bio ljut jer mi nitko ne odgovara. Majka mi je rekla da nisam ništa govorio, da sam bio mrtav."

"Kolima hitne pomoći su me vozili u bolnicu i sjećam se da sam stajao sa strane i promatrao sebe i ostale koji su bili sa mnom."

"U jednom trenutku sam bio budan, gledao sam što doktor radi i razgovarao sam s njim. Odjednom se oglasio alarm i svi su počeli paničariti. Sve oko mene postalo je maglovito, a potom se smračilo. Sljedeće čega se sjećam je da sam čuo kad je doktor rekao "Vratili smo ga."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • verera 22:11 24.Listopad 2015.

  ja sam imala drugačije viđenje, nisam se ugodno osjećala, čak sam jednom zavapila....Bože, da li sam živa ili mrtva, te ga zamolila za pomoć, koja je ubrzo stigla....puknulo mi je slijepo crijevo, četiri dana na intezivnoj, da preživim postotak je bio jako mali...

 • Avatar una1
  una1 20:43 24.Listopad 2015.

  O čarobnoj svijetlosti sam slušala,ali ipak!

 • Avatar una1
  una1 19:19 25.Travanj 2015.

  Moj prijatelj imao je težak infarkt,pričao mi je da je lebdio i gladao kako ga pokušavaju liječnici oživjeti,a on je osjećao spokoj.