Znanost
17860 prikaza

Stručnjaci šokirani: Tijelo umjetnika je potpuno očuvano

Salvador Dali
Roger Higgins
Dulji niz godina sumnja se da je Salvador Dali imao izvanbračnu kćer i ekshumacijom to žele doista i potvrditi

Španjolski forenzički stručnjaci ekshumirali su tijelo slavnog umjetnika Salvadora Dalija radi provođenja DNK analize i utvrđivanja očinstva. Kako piše Daily Mail, iznenadilo ih je što su otkrili iznimno dobro očuvano tijelo kojem su čak i slavni Dalijevi brci ostali u svom prepoznatljivo zavinutom položaju.

Podsjetimo, sud u Madridu donio je prošlog mjeseca odluku da se tijelo Salvadora Dalija mora ekshumirati kako bi se uzeli uzorci tkiva radi dokazivanja očinstva. Odluka je donesena nakon što je Španjolka Pilar Abel tražila da bude priznata kao kći slavnog slikara, a tvrdi kako Dali imao aferu s njenom majkom, koja je bila služavka u obitelji blizu njegovog doma 1955. godine. Pilar Abel je zahtjev za utvrđivanje očinstva i DNK analizu podnijela u ožujku 2015. godine. Abel je rođena 1956. godine kada je Dali bio u braku s Ruskinjom Galom Dali, čije je pravo ime bilo Elena Ivanovna Diakonova. Nisu imali djece. Abel tvrdi kako joj je majka više puta rekla da je Dalijeva kći, a jednom je već radila DNK analizu na osnovu ostataka sa Dalijeve posmrtne maske, ali rezultat analize nije dao jasan odgovor.

Narcis Bardalet, forenzički stručnjak koji je i izveo balzamiranje tijela slavnog umjetnika 1989. godine, bio je prisutan na otvaranju grobnice. "Bio sam nervozan zato što nisam znao što nas čeka. Ostao sam šokiran. Čudo je kako su mu brci ostali identični, a i kosa je ostala netaknuta", rekao je on.

Potvrdi li analiza da je Abel doista Dalijeva kćer mogla bi joj pripasti četvrtina pozamašnog bogatstva slavnog slikara i umjetnika, ali isto tako joj sud prijeti i naplatom troškova DNK analize i ekshumacije ne potvrdi li DNK analiza njene tvrdnje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.