Znanost
589 prikaza

'Ljudi će u budućnosti biti puno brži od Usaina Bolta'

Usain Bolt
Reuters/Pixsell
Znanstvenici su u potrazi za genetskim posebnostima kako bi mogli modificirati genetski kod i 'optimizirati' ljude

Na Olimpijskim igrama u Riju imali smo priliku vidjeti najbrže i najjače ljude na svijetu, koji su nam pokazali kako izgleda vrhunac fizičke spremnosti. 

Pojedini stručnjaci smatraju da najbolji sportaši već pomiču granice onog što je fizički moguće. Barem jedan znanstvenik tvrdi da je Usain Bolt 2009. godine premašio granicu moguće ljudske brzine na 100 metara za 0.1 sekundi. 

No, fizičar Stephan Hsu sa Sveučilišta u Michiganu se ne slaže. On tvrdi kako nismo niti blizu vrhunca ljudske spremnosti i izvedbe. 

U nedavno objavljenoj studiji piše kako sportaši poput Bolta predstavljaju naš današnji genetski kod, a prehrana, trening i oprema čine veliku razliku kod sportaša.

No, tek treba otkriti genetske razlike i neobičnosti koje utječu na stvari poput inteligencije ili fizičke spreme, da bi zatim iste kodove mogli mijenjati, kaže Hsu.

On vjeruje da ćemo u bliskoj budućnosti moći mijenjati naš genetski kod kako bi optimizirali pojedince. U teoriji, to znači da ćemo moći promijeniti DNK kod kako bi bio efikasniji i dao nam određene prednosti, poput inteligencije. 

Za kompleksne osobine poput inteligencije ili atletske sposobnosti, vjerojatno postoje tisuće genetskih varijanti koje čine razliku. Primarni cilj znanstvenika je otkriti u čemu je točno razlika kako bi kasnije mogli modificirati genetski kod. 

Znanstvenici vjeruju da su blizu otkrića, a to bi moglo označiti i novu stepenicu u povijesti čovječanstva. Naime, znanstvenici bi mogli modificirati genetske kodove nerođene djece, te utjecati na njihovu inteligenciju ili fizičke sposobnosti. 

No, zasad nitko sa sigurnošću ne može tvrditi će genetska manipulacija dovesti do boljih sportaša. Zvuči moguće, no još uvijek postoje mnoga neodgovorena pitanja. 

Također, postavlja se i pitanje koju ulogu genetske neobičnosti imaju kod sportaša pri obaranju rekorda, a koliko su zaslužni trening i prehrana. 

David Epstein ističe kako iako Bolt danas trči brže nego ijedan drugi atletičar, treba uzeti u obzir i da trči po dugačijoj stazi i u puno bolje dizajniranim tenisicama. Kada bi se Jesse Owens utrkivao u današnje vrijeme s Boltom, veliki dio Boltove prednosti bi nestao. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.