Znanost
103 prikaza

Strujom bi liječili kreativnu blokadu pisanja

Pisanje
Davor Puklavec (PIXSELL)
Oko 20 kandidata u sobi je pratilo strelicu. Oni, na terapiji, sporo su reagirali, no imali su bolje rezultate testova

Kako bi stimulirali ljudske alfa valove, znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina napravili su eksperiment u kojem su im rad mozga poticali blagom strujom. 

Njih 20 dobilo je prvu električnu terapiju frekvencije samo 10 herca. Krajni cilj je bio povećati dozu ljudske kreativnosti.

"Ako možemo potaknuti moždane procese, možemo pomoći ljudima", rekao je član eksperimenta Flavio Frolich, asistent na studiju psihijatrije Sveučilišta. 

Naime, alfa valovi, koji su odgovorni za ljudsko promišljanje, povezani su i s nastankom depresije. Mogu se “proizvesti” kad zatvorimo oči, počnemo razmišljati o stvarima, sanjamo ili pak padamo u trans tijekom meditacije. 

Ipak, liječenje strujom postavlja mnogo etičkih pitanja jer znanstvenici ne znaju ima li to dugoročnih posljedica na ljudsko zdravlje. Psihijatri su u ovom istraživanju pokazali da su ipak pomogli moždanim valovima. 

Nakon pet minuta izloženosti malenim elektrodama ispitanici su dobili pola sata da riješe testove inteligencije i kreativnosti. Oni koji su bili izloženi pravoj “terapiji” imali su osam posto bolje rezultate od volontera kontrolne grupe.

"To je velika razlika kad uspoređujemo količinu kreativnosti kod ljudi", rekao je Frolich. 

Uočili su i lošu stvar stimulacije, a to je da ljudi sporije reagiraju dok im je mozak priključen na struju. Njihov zaključak je da će do konkretne mogućnosti liječenja kreativne blokade ovom metodom trebati proći još puno vremena i istraživanja. 

Također, znanstvenici su suočeni i s lijekovima te drogama koji potpomažu “kreativnost”. Na Sveučilištu i dalje to smatraju nedopuštenim dopingom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.